Ministerie van Defensie

Van Uhm: snel duidelijkheid voor personeel

23 mei 2011, 12.39 uur

"Er is grote onrust in de organisatie over de komende bezuinigingen. Daar mag geen misverstand over bestaan. Het is nu zaak zo snel mogelijk duidelijkheid voor het personeel te bieden. Uitdagingen blijven er ook genoeg in de nieuwe krijgsmacht na 2014."

Dat betoogde de commandant der strijdkrachten generaal Peter van Uhm vanmorgen tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Gedurende de hele dag komen zo'n dertig sprekers aan het woord in een speciale bijeenkomst van de Vaste Kamercommissie Defensie over de aangekondigde bezuinigingen op Defensie.

Hard aangekomen

Generaal van Uhm, luitenant-generaal Rob Bertholee (CLAS), luitenant-generaal Jac Jansen (CLSK), vice-admiraal Matthieu Borsboom (CZSK) en luitenant-generaal Dick van Putter (C-KMAR) beten het spits af. Alleen stelden dat de komende bezuiniging van in totaal 1 miljard euro hard is aangekomen. "Het zal een uitdaging worden het personeel te behouden, vooral het kader", aldus admiraal Borsboom. "De loyaliteit is er nog, maar de zorg is groot." Hij ziet echter perspectief. In 2014 staat er een moderne marine, die in balans is."

Uitdagend

Generaal Bertholee was dat volledig met hem eens. "Ik heb de cadetten op de KMA voorgehouden dat zij na hun studie in een organisatie komen die op orde is. Er is dus geen enkele reden om je niet thuis te voelen." Generaal Van Uhm haakte daar op in om te stellen dat militairen en burgers die geen uitdaging meer zien in het werk bij Defensie, op zoek moeten gaan naar een andere baan. "De nieuwe krijgsmacht blijft uitdagend."

Tankoefeningen

Hij gaf daarbij aan dat de Leopard-2A6 weliswaar het laatste schot heeft gegeven, maar de cavalerie nog niet ter ziele is. "De kennis over de tanks moeten we zien te behouden. Dat betekent dat we internationaal moeten kijken of we kunnen meedoen aan oefeningen met tanks."

Later vandaag komen onder meer nog de vertegenwoordigers van de Defensie industrie en de bonden voor Defensiepersoneel aan bod. Het debat is te volgen via het themakanaal Politiek 24 en de site van de Tweede Kamer.