Saxion
BR>

ma 23 mei 2011

Saxion start opleiding mechatronica

In september start Saxion in Enschede met de voltijd opleiding Mechatronica. Saxion biedt hiermee een unieke opleiding in de brede regio.

Met Mechatronica speelt Saxion in op de ontwikkelingen in de Twentse hightech industrie. Het bedrijfsleven heeft behoefte aan "snelle" ingenieurs, zoals mechatronici.

Mechatronica specialisten werken op het snijvlak van werktuigbouw, elektronica en informatica. Een bekend voorbeeld van mechatronica is robotica. Robots voeren het productiewerk in fabrieken uit maar ook heel specialistisch precisiewerk. Denk aan een lasersnijder die uit allerlei materialen heel nauwkeurige vormen snijdt. Of robots voor medische toepassingen, die operaties kunnen uitvoeren of - op microscopisch niveau - onderzoek uitvoeren in het menselijke lichaam.

Directeur Dennis Schipper van DEMCON in Oldenzaal juicht de start van de opleiding Mechatronica toe. Schipper: "Mechatronica is een van onze kerntechnologieën, maar er is een tekort aan specialisten op de arbeidsmarkt. Wij hebben vorig jaar twintig mensen aangenomen, maar dat hadden er veertig kunnen zijn, als we die hadden kunnen vinden. Mechatronica-opleidingen zijn er al op mbo-niveau en aan de universiteit. Gelukkig komen die er nu ook op hbo-niveau, dankzij het gezamenlijke initiatief van Saxion, Avans, Fontys en de Haagse Hogeschool. Voor de hightech bedrijven in Twente en de Achterhoek is dat goed nieuws. Over een aantal jaren kunnen de afgestudeerden van de Saxion-opleiding Mechatronica die bedrijven een extra groei-impuls geven. Daar kan ook het nieuwe lectoraat Mechatronica aan bijdragen. Het is een goede zaak dat men in het hbo meer onderzoek gaat doen. DEMCON wil in ieder geval graag samenwerken in innovatieprojecten."

Naar de opleiding Mechatronica >>

Andere opleidingen op het gebied van Life Science, Engineering & Design >>