Gemeente Papendrecht

22

Voorjaarsnota 2011 gemeente Papendrecht
College maakt scherpe maar heldere keuzes

Burgemeester en wethouders van Papendrecht zien zich gesteld voor een financiële opgave van structureel oplopend tot EUR 5 miljoen in 2015. `Deze opgave vraagt om een bestuur dat heldere, soms scherpe keuzes durft te maken', stelt financieel wethouder Richard Korteland namens het college bij de presentatie van de Voorjaarsnota. Hierin zijn de heroverwegingsvoorstellen voor de komende drie jaar opgenomen.

Nieuw beleid met perspectief
`Het beleid dat we nu voorstellen maakt Papendrecht sterker; maatschappelijk, economisch en financieel. We kiezen voor nieuw beleid met perspectief en zetten in op behoud van het voorzieningenniveau. Op die manier werken we aan een Papendrecht dat ook na 2014 krachtig en gezond is, met goede voorzieningen, een uitstekend leefklimaat en een goed functionerende lokale overheid. Comfortabel wonen en werken: dat kan nu en in de toekomst in Papendrecht.'

Niet de benodigde bezuinigingen zijn voor de begroting voor de komende jaren als uitgangspunt genomen, maar bestuurlijke beleidskeuzes. Een belangrijke keuze daarin: geen verhoging van de lasten van inwoners, dus geen verhoging van de ozb.

Daarnaast ziet het college goed onderwijs en voldoende werkgelegenheid als belangrijke instrumenten om de samenleving van positieve impulsen te blijven voorzien. Daarom is jaarlijks EUR 500.000,- aan ruimte gemaakt voor nieuw beleid op de speerpunten economie, onderwijs/arbeidsmarkt en duurzaamheid.
De komende periode wordt gewerkt aan nieuw vrijwilligersbeleid, omdat vrijwilligers de ruggengraat van de samenleving zijn, zij nemen verantwoordelijkheid en het kan helpen naar betaald werk. Papendrecht wordt groener door onder meer efficiency, beplanting die mind er onderhoud nodig heeft en door versterking van groene verbindingen, bijvoorbeeld met inrichting van de Tiendzone en de ecologische verbinding bij polder Het Nieuwland.

Aan de uitgavenkant kijkt de gemeente nadrukkelijk ook naar uitgaven en kosten van de eigen organisatie, bijvoorbeeld op het vlak van inhuur van externe krachten en het aantal formatieplaatsen. Op een aantal terreinen waarvan de eerste verantwoordelijkheid niet bij de gemeente ligt, stopt of bezuinigt het college op bijdragen, bijvoorbeeld bij de Logopedische dienst, de kunstuitleen en de kinderboerderij. Met de bibliotheek is afgesproken dat 15% wordt bezuinigd, maar dat via innovatieve maatregelen gericht op de bibliotheek van de toekomst 5% kan worden terugverdiend.

De voorjaarsnota wordt op maandag 23 mei behandeld in de commissie Algemeen Bestuurlijke en financiële Zaken en op donderdag 9 juni in de gemeenteraad.

Papendrecht lanceert jaarverslagen met noviteiten Op de dag van de verantwoording, woensdag 18 mei, bracht de gemeente Papendrecht drie burgerjaarverslagen uit: een `gewone' versie op papier, een speciale editie voor jongeren en een verrijkte digitale versie. Burgemeester De Bruin presenteerde ze na afloop van een debat tussen leerlingen van het Willem de Zwijgercollege en CSG De Lage Waard.

Het burgerjaarverslag verschijnt in Papendrecht voor de negende keer. In 2008 bracht Papendrecht als eerste gemeente een jaarverslag speciaal voor jongeren uit. Alle drie zijn uitgerust met moderne middelen. Zo bevat het papieren burgerjaarverslag een QR-code (quick response code, een soort barcode) die bij scannen met de telefoon direct naar de website voert van de burgemeester voor extra informatie én de digitale versie. Deze laatste bevat als noviteit een aanklikbare mindmap met highlights die het mogelijk maakt het jaarverslag snel te scannen op de gewenste informatie. Het jeugdja arverslag bevat onder meer een mindmap die het belang van debat voor onze democratie laat zien.

Traditioneel vond rond de verschijning van de jaarverslagen een debat plaats tussen leerlingen van De Lage Waard en het Willem de Zwijgercollege. Alhoewel beide teams veel waardering kregen voor het hoge niveau waarop werd gedebatteerd, werd het debat nipt gewonnen door de Willem de Zwijger.

Kent u dit kunstwerk?
In Papendrecht is veel kunst, alleen zijn niet alle kunstwerken even makkelijk te vinden of goed zichtbaar vanaf de openbare weg. Gemeente en Stichting Culturele Raad werken aan een nieuwe kunstroute (wandel- en/of fietsroute) in Papendrecht. Zij inventariseren daarom waar zich in Papendrecht bekende én onbekende kunstwerken bevinden in de publieke ruimte of op particulier terrein. Kent u zo'n kunstuiting die de moeite waard is om in de kunstroute op te nemen en zo voorbijgangers op te attenderen? Meld deze dan aan onder vermelding van locatie, eventueel de kunstenaar en eventueel een foto. Mail uw inzending vóór 1 juli naar j.mol@papendrecht.nl

Zaterdag 25 juni: PowerPark
Verenigingen meld u aan voor de verenigingsmarkt! Zaterdag 25 juni a.s. wordt voor de 11de keer Powerpark in Papendrecht gehouden. Natuurlijk weer in het Vondelpark. Met 's middags van 13.00 tot 17.00 uur een programma voor alle leeftijden (kinderen, jongeren, ouders en grootouders) en 's avonds een programma speciaal voor jongeren.
Tijdens het middagprogramma krijgen Papendrechtse verenigingen en instellingen gelegenheid zich te presenteren, demonstraties te geven, publiek bij activiteiten te betrekken, (nieuwe) leden en/of vrijwilligers te werven, enzovoort.

Een deel van het veld wordt geschikt gemaakt voor bijvoorbeeld balsporten. Op het veld en het podium kan verder muziek worden gemaakt, gedanst, geknutseld, gebarbecued, geschminkt . Verenigingen kunnen dit uiteraard zelf invullen of alleen een informatiekraam plaatsen. Verkoop van artikelen is toegestaan en sportverenigingen kunnen de gemaakte kosten declareren via de jeugdsportsubsidie.
Heeft uw vereniging of instelling belangstelling voor de verenigingsmarkt? Neemt u dan vóór 11 juni contact op met Liesbeth van der Giessen, via tel.nr. 14 078 of e-mail l.vdgiessen@papendrecht.nl. Kijk voor meer info over Powerpark regelmatig op www.powerpark.nl!