Gemeente Almelo

Campagne om overlast hondenpoep te verminderen

23 mei 2011 - Wethouder Theo Schouten heeft vanmorgen samen met 200 leerlingen van basisschool De Compaan aan de Kolibrie het startsein gegeven voor de campagneweek om overlast van hondenpoep te verminderen. Twee leerlingen uit elke klas hebben vervolgens met de wethouder vlaggetjes in hondendrollen geprikt. Om zo iedereen duidelijk te laten zien dat er hondenpoep ligt op plekken waar een opruimplicht of een verbod voor honden geldt. De kinderen hadden van te voren al geklaagd dat ze regelmatig in een drol trappen als ze aan het spelen zijn op het sportveld achter de school.

Eén van de grootste ergernissen
Niet alleen de kinderen balen van de hondenpoep. Uit onderzoek blijkt dit bij een groot deel van de inwoners van Almelo één van de grootste ergernissen te zijn. Sinds vorig jaar april is het in Almelo verplicht de hondenpoep op te ruimen, een opruimmiddel mee te nemen en honden aangelijnd te hebben. Alleen op hondenuitlaatgebieden en -stroken mag poep blijven liggen en alleen op uitlaatgebieden mogen honden loslopen. Op kinderspeelplaatsen, zandbakken en speelweiden is het verboden voor honden. De gemeente heeft borden geplaatst waarop de regels staan aangegeven.

Intensief controleren
De Almelose aanpak is een combinatie van voldoende voorzieningen voor hondenbezitters, duidelijke communicatie van de geldende regels én handhaving. Zo gaan de medewerkers van Stadstoezicht deze week, en uiteraard ook daarna, intensief controleren op tijden dat honden worden uitgelaten. Bij overtreding van de opruim- en/of opruimplicht ontvangt de hondenbezitter direct een boete. De campagne tegen hondenpoep duurt de hele week. Op woensdag gaat de burgemeester met de controleurs van Stadstoezicht mee op surveillance.