CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Obama voor AIPAC: Overeenkomst Fatah en Hamas enorm obstakel voor vrede

ma 23-05-2011

Tijdens het bezoek van de Israelische premier Benjamin Netanyahu aan Washington, sprak president Obama op zondag 22 mei het American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), de pro-Israel lobby toe. Daarbij verhelderde hij enige uitspraken die hij deed tijdens zijn Midden-Oosten toespraak van vrijdag 20 mei. Netanyahu zal dinsdag 24 mei het Amerikaanse Congres toespreken.

Obama zei bij AIPAC dat hij in zijn Midden-Oosten toespraak bedoelde dat het vaststellen van grenzen op basis van 1967 met `wederzijdse instemming over landruil' betekent, dat beide partijen rekening moeten houden met de veranderde realiteit sinds 1967. Dit gaat over demografische veranderingen en de behoeften van beide partijen. Naar aanleiding van Obama's Midden-Oosten toespraak had Netanyahu gesteld dat de grenzen van voor 1967 niet te verdedigen zijn en grote bevolkingscentra (nederzettingen) buiten de Israelische grens terecht zouden komen. Obama's AIPAC toespraak ging in op Netanyahu's kritiek en verduidelijkte zijn eerdere uitspraken.

Verder benadrukte de Amerikaanse president dat de uitkomst van het conflict een `twee staten'-oplossing moet zijn, met `Israel als een Joodse staat en het thuisland van het Joodse volk, en de staat Palestina als het thuisland voor het Palestijnse volk', waarbij de beide staten `zelfbeschikkingsrecht, wederzijdse erkenning en vrede genieten'.

Netanyahu's adviseurs noemden de toespraak `passend' en waren tevreden met de uitleg van Obama dat de grenzen van voor 1967 de basis van onderhandelingen moeten worden. Netanyahu zei dat hij `vastbesloten is samen te werken met President Obama om manieren te vinden om de vredesonderhandelingen vlot te trekken. Vrede is een noodzaak voor ons allemaal.'

Ook herhaalde Obama wat hij in zijn Midden-Oosten toespraak al had gezegd: `dat de overeenkomst tussen Fatah en Hamas een enorm obstakel voor vrede is. Er kan van geen enkel land verwacht worden te onderhandelen met een terroristische organisatie die gezworen heeft je te vernietigen.' Ook riep hij Hamas op om Gilad Shalit vrij te laten.

Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, reageerde op Obama's AIPAC toespraak door te zeggen dat `Hamas een onderdeel is van de Palestijnse maatschappij en mee zal doen in het democratische spel als oppositie partij.' Sami Abu Zuhri, woordvoerder van Hamas, liet weten dat Amerika in het verleden heeft gefaald om Hamas er toe te bewegen Israel te erkennen en dat het daarin zal blijven falen.

Lees Obama's toespraak voor AIPAC hier.
Zie het origineel