Gemeente Zeewolde


Nieuws

Verslag informatieavond ligplaatsen Blauwe Diamant

Tijdens een druk bezochte informatieavond op woensdag 18 mei in het gemeentehuis zijn de aanwezigen geïnformeerd over de mogelijkheid van passanten aanlegplaatsen en permanente recreatieve ligplaatsen in de Blauwe Diamant.

De Blauwe Diamant wordt een vaarroute van ongeveer 10 kilometer en is ter hoogte van de Groenewoudsetocht en de Baardmeestocht aangesloten op de Hoge Vaart, aldus Jan Nieuwenhuis van de gemeente Zeewolde. De gehele route is straks te bevaren door motorboten. Een groot gedeelte van de vaarroute is al gerealiseerd en in de komende tijd zullen er weer werkzaamheden plaatsvinden. Zo zullen gedurende 2011-2012 de bruggen Bosruiterweg en Gooiseweg worden verhoogd en 4 bruggen worden aangelegd ten noorden van Polderwijk en Horsterveld. Het traject Spiekweg-Pegasus-Zwarte Specht en het traject Schootsveld wordt aangelegd en de aanleg van de sluis, als onderdeel van het Havenkwartier in de Polderwijk, zal worden voorbereid.

Ontwikkelingen

De gemeente ziet mogelijkheden voor het ontwikkelen van passanten aanlegplaatsen en permanente recreatieve ligplaatsen langs de vaarroute.
In het Horsterwold is een drietal potentiële locaties waar aanlegplaatsen gerealiseerd kunnen worden (hoek Hoge Vaart/Blauwe Diamant, ter hoogte van camping de Parel en nabij het zogenaamde Recreatieve Knooppunt ( als we hier de drie plaatjes uit de presentatie op kunnen nemen, is dat duidelijker voor de mensen; namen zegt meestal niet zoveel voor niet-ingewijden)
Binnen de bebouwde kom worden in ieder geval twee havenkommen aangelegd. De bestaande zwaaikom nabij buurtsuper Coop zal worden vergroot en in de zone tussen Spiekweg en Horsterveld (achter de Grote Beer) zal een tweede havenkom worden aangelegd. In het aan te leggen traject 7 (Schootsveld, nabij de Groenewoudseweg) van de Blauwe Diamant is ook de mogelijkheid om ligplaatsen te realiseren. Enerzijds kan dit aan het einde van de Vlaamse Gaai (nabij de Spiekweg) en anderzijds ook op de plek van het huidige zanddepot.

Varianten ligplaatsontwikkeling

De varianten voor ligplaatsontwikkeling werden toegelicht door Jan Nieuwenhuis; zoals de mogelijkheid van een verenigingsstructuur, uitgifte aan een bewonerscollectief of verkoop van individuele ligplaatsen maar ook bedrijfsmatige exploitatie. De gemeente ziet graag initiatieven vanuit de bevolking tegemoet over mogelijke beheer- en exploitatievormen. Inmiddels is er al een initiatief van een binnendijkse watersportvereniging in oprichting. De voorzitter van deze vereniging heeft tijdens deze informatieavond de mogelijkheden van deze watersportvereniging toegelicht.
Zie de bijlage voor de gehele powerpoint presentatie die tijdens deze avond is gepresenteerd.

Te downloaden:

* Presentatie informatie avond ligplaatsen Blauwe Diamant.pdf (5,63 MB)

Zie het origineel