Een derde werkgevers wereldwijd kan geen geschikte medewerkers vinden

Persbericht van Manpower Uitzendorganisatie

Een derde van werkgevers wereldwijd kan ondanks hoge werkloosheid geen geschikte medewerkers vinden

Diemen, 23 mei 2011 - Een op de drie werkgevers wereldwijd (34%) rapporteert moeite te hebben met het vervullen van vacatures omdat de juiste talenten niet beschikbaar zijn. Dit aantal is het hoogst sinds vóór de recessie in 2007. Voor Amerika is het percentage 37%, voor Azië 45% en voor EMEA 26%. In Nederland speelt dit probleem bij 17% van de werkgevers. Een en ander blijkt uit de zesde jaarlijkse Talent Shortage-enqu(ee)te van ManpowerGroup. Wereldwijd is de vraag het grootst naar technici, salesmedewerkers en ambachtslieden. In Nederland staan technici ook op de eerste plaats, gevolgd door managers en productie-operators.

De enqu(ee)te van ManpowerGroup is gehouden onder bijna 40.000 werkgevers in 39 landen.

Meest gevraagd wereldwijd 2011
1. Technici
2. Salesmedewerkers
3. Ambachtslieden
4. Ingenieurs
5. Arbeiders
6. Managers
7. Boekhoudkundige & financiële medewerkers
8. ICT-medewerkers
9. Productieoperators
10. Secretaresses & administratief personeel

Meest gevraagd Nederland 2011
1. Technici
2. Managers
3. Productieoperators
4. Chauffeurs
5. ICT-projectmanagers
6. ICT-medewerkers
7. Boekhoudkundige &financiële medewerkers
8. Ambachtslieden
9. Chefs & koks
10. Monteurs

Wereldwijd zijn de werkgevers die de meeste moeite hebben om de juiste mensen voor openstaande vacatures te vinden, die van Japan (80%), India (67%), Brazilië (57%), Australië (54%), Taiwan (54%), Roemenië (53%), de Verenigde Staten (52%), Argentinië (51%), Turkije (48%), Zwitserland (46%), Nieuw-Zeeland (44%), Singapore (44%), Bulgarije (42%), Hongkong (42%) en Mexico (42%). Tekorten aan talent zijn het minst problematisch in Polen (4%), Ierland (5%) en Noorwegen (9%).

Amerika

Werkgevers in Noord- en Zuid-Amerika hebben meer moeite met het vervullen van vacatures dan het wereldgemiddelde: 37% versus 34%. Bovendien is er een stijging van 3% vergeleken met de enqu(ee)te van vorig jaar. De vacatures die in de Amerika's het moeilijkst te vervullen zijn, lijken sterk op die op de wereldlijst, waarbij technici, salesmedewerkers, ambachtslieden en ingenieurs de lijst aanvoeren. Werkgevers in Brazilië (57%) hebben de meeste moeite met het vinden van werknemers, terwijl voor werkgevers in de Verenigde Staten de percentuele stijging sinds 2010 het opvallendst is: van 14% toen naar 52% nu. Werkgevers in Peru (10%) ervaren de minste moeite.

Azië en het Stille Oceaangebied

45% van de werkgevers in Azië en het Stille Oceaangebied rapporteren moeite met het vervullen van vacatures. Hier is het verschil met het wereldwijde gemiddelde van 34% dus nog groter. Vergeleken met 2010 is er een stijging van 4%. Van alle landen ter wereld is het percentage van India het meest gestegen: van 16% in 2010 naar maar liefst 67% in 2011. De werkgevers die de meeste moeite hebben met het vervullen van openstaande vacatures zijn te vinden in Japan (80%), India (67%), Australië (54%), Taiwan (54%), Nieuw-Zeeland (44%), Singapore (44%) en Hongkong (42%). Het tekort aan talent is in China het minst problematisch (24%). Salesmedewerkers voeren in Azië en het Stille Oceaangebied al jaren de lijst van moeilijkst te vervullen vacatures aan, ook in 2011.

Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA)

In de 21 landen die in het EMEA-gebied zijn geënqu(ee)teerd, rapporteert een op de vier werkgevers moeite met het vervullen van vacatures. Hoewel dit onder het wereldgemiddelde ligt, vertegenwoordigt het een toename van drie procentpunten vergeleken met de enqu(ee)te van 2010. De EMEA-werkgevers die de grootste moeite hebben met het vervullen van openstaande vacatures zijn te vinden in Roemenië (53%), Turkije (48%), Zwitserland (46%) en Bulgarije (42%). Het tekort aan talent lijkt in Polen (4%), Ierland (5%), Noorwegen (9%) en Spanje (11%) het minst problematisch te zijn. Nederland bevindt zich met 17% in de EMEA-middenmoot. Voor het vijfde jaar op rij hebben werkgevers in het EMEA-gebied ambachtslieden genoemd als de functie die het moeilijkst te vervullen is, gevolgd door technici en ingenieurs.

Crisis arbeidsmarkt

Negentig procent van de ondervraagde werkgevers noemt kandidaat-specifieke redenen waardoor zij kritieke tekorten niet kunnen aanvullen: gebrek aan benodigde vaardigheden (harde én zachte), te weinig ervaring en ontoereikende kwalificaties. Volgens ManpowerGroup leidt de combinatie van enerzijds een surplus aan beschikbare mensen en anderzijds een tekort aan geschikt talent binnenkort tot een wereldwijde crisis op de arbeidsmarkt. Werkgevers zullen daarom hun werkmodellen en hun personeelszaken moeten heroverwegen en nieuwe HR-strategieën moeten ontwikkelen om hun lange
termijn-bedrijfsdoelstellingen te bereiken.

"De chaos en de complexiteit van het post-recessie tijdperk hebben de wereld van werk onherroepelijk veranderd. Werkgevers kunnen niet langer vertrouwen op een just-in-time-aanpak bij het aannemen van personeel in de veronderstelling dat talent op aanvraag beschikbaar zal zijn waar en wanneer zij dat nodig hebben," aldus Jeffrey A. Joerres, bestuursvoorzitter en CEO van ManpowerGroup. "Het is voor een bedrijf ondenkbaar om een groeistrategie uit te stippelen zonder een duurzame voorraad grondstoffen veilig te stellen. Hetzelfde geldt in deze tijd voor het menselijk kapitaal. Werkgevers hebben vooral de juiste talenten nodig om hun zakelijke doelstellingen te halen. Het is de Human Age. Creëren van talent op korte termijn mag dan onmogelijk zijn, voor de lange termijn zijn nieuwe strategieën noodzakelijk."

Arbeidsmarktoplossingen

Volgens ManpowerGroup kan daarbij onder meer gedacht worden aan o het opnieuw formuleren van functie-omschrijvingen, met meer focus op de echt kritische vereisten naast vaardigheden die te ontwikkelen zijn o aan individuele in plaats van bedrijfsbrede opleidings- en trainingsprogramma's die ook het leren op de werkvloer verdisconteren én persoonlijke ontwikkeling van de werknemer stimuleren en beoordelen o aan het tussen bedrijven of binnen branches bundelen van opleidingstrajecten
o en aan het samenwerken tussen bedrijven, onderwijs, overheden en individuen aan educatie.

Ook medewerkers dragen verantwoordelijkheid voor het dichten van de kloof tussen het beschikbare talent en de gevraagde vaardigheden. Zij zouden een 'persoonlijk inzetbaarheidsprofiel' moeten ontwikkelen en onderhouden, waarbij zij hun eigen lacunes in vaardigheden, ervaring en kwalificaties in kaart brengen en uitstippelen hoe ze deze kunnen oplossen. Daarmee verhogen ze tegelijkertijd hun (markt)waarde.

Over ManpowerGroup
ManpowerGroup(R) (NYSE: MAN), wereldleider in innovatieve arbeidsmarktoplossingen, realiseert en biedt doeltreffende oplossingen die het opdrachtgevers mogelijk maken hun zakelijke doelstellingen te behalen en hun concurrentiepositie te verbeteren. Met meer dan 60 jaar ervaring levert de onderneming, met een omzet van $19 miljard, een uniek en uitgebreid pakket aan innovatieve oplossingen die bijdragen aan het succes van opdrachtgevers in de 'Human Age'. De dienstverlening van ManpowerGroup bestaat naast uitzenden en detacheren, onder meer uit recruitment en assessment, training en ontwikkeling, carrièremanagement, outplacement, outsourcing en personeelsadvies.
ManpowerGroup beschikt over 's werelds grootste en meest geavanceerde netwerk, dat bestaat uit bijna 3900 vestigingen in meer dan 80 landen en gebiedsdelen. De dynamische combinatie van een ongeëvenaarde wereldwijde aanwezigheid met lokale expertise en gedegen marktkennis, stelt ManpowerGroup in staat goed én op tijd te voldoen aan de wensen van 400.000 opdrachtgevers per jaar. ManpowerGroup is werkzaam in alle sectoren, in midden- en kleinbedrijven, in lokale, multinationale en wereldwijde ondernemingen en levert diensten aan overheden op elk niveau.
Door het inzicht in het menselijk potentieel te verbinden aan de ambities van opdrachtgevers, zorgt ManpowerGroup ervoor dat organisaties en individuen meer bereiken dan zij voor ogen hadden: hun succes leidt immers tot succes voor ManpowerGroup. Door deze stimulerende verbintenissen realiseert de onderneming een kracht die organisaties voortdrijft, persoonlijk succes versnelt en bijdraagt aan de duurzaamheid van gemeenschappen. ManpowerGroup helpt de wereld van werk aan nieuwe energie.
ManpowerGroup biedt haar assortiment arbeidsmarktoplossingen aan via ManpowerGroup(TM) Solutions, Manpower(R), Experis(TM) en Right Management(R).
Lees meer over hoe ManpowerGroup in de 'Human Age' kan bijdragen aan succesvol ondernemen en aan persoonlijke ontwikkeling op www.ManpowerGroup.com en op www.ManpowerGroup.com/humanage. Jeffrey Joerres, CEO & Chairman van ManpowerGroup , is te volgen op Twitter via: twitter.com/manpowerceo.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://www.manpowergroup.com/researchcenter
Bijlage:
* talent shortage 2011 illdocx




Razende Robot Reporter