Nieuw-Vlaamse Alliantie


» Basken en Catalanen geven nationalistische partijen massaal vertrouwen

Basken en Catalanen geven nationalistische partijen massaal vertrouwen

klok 23 mei 2011

Bij de gemeente- en provincieraadsverkiezingen in Spanje hebben zowel Baskische als Catalaanse nationalisten op vele plaatsen het laken flink naar zich toe getrokken. In een meer dan ooit gemediatiseerde en gepolariseerde lokale stembusgang ging de aandacht vooral naar de strijd tussen de socialistische regeringspartij van premier Zapatero en zijn opponenten van de Partido Popular. De verkiezingsuitslag bewijst echter dat in de Autonome Regio's Catalonië en Baskenland geloofwaardige en succesvolle alternatieven aan de kiezer werden aangeboden.

Frieda Brepoels, Europarlementslid voor de N-VA, noemt vooral het resultaat van het pas opgerichte Bildu in Baskenland indrukwekkend: "De partij kende een zeer turbulente aanloop naar deze verkiezingen. Bildu zag pas in maart van dit jaar het levenslicht en groepeert links nationalistische partijen die naar onafhankelijkheid streven. Op zondag
2 mei werd ze verboden door het Spaanse Hooggerechtshof. Na een week van algemene verontwaardiging kwam het Grondwettelijke Hof op dit verbod terug en kon de partij zich alsnog aan de kiezer aanbieden. Zeer opmerkelijk is het resultaat in San Sebastian waar Bildu uit het niets 25% van de stemmen binnenhaalt en zo recht heeft op de sjerp van burgemeester. De partij is in heel Baskenland en in de Autonome Regio van Navarra een toonaangevende politieke speler geworden. Een regelrechte opsteker voor alle EVA-partners."

In Catalonië wordt een succesvolle trend van winst voor volksnationalistische partijen verder gezet. Na de succesvolle regionale verkiezingen dit jaar en de drie overtuigend gewonnen volksraadplegingen over onafhankelijkheid van april dit jaar en eerder in 2010, verankeren nationalisten zich nog meer op het lokale niveau. Uitschieter hier is het resultaat in Barcelona. Na ruim 45 jaar breekt Convergentia, centrumrechtse nationalisten, het socialistische bestuur en komt de hoofdstad van Catalonië in nationalistische handen.

Frieda Brepoels: "Opnieuw bewijzen verkiezingsresultaten dat volksnationalisme wél van deze tijd is. En dit in tegenstelling tot politieke tegenstrevers die ons maar al te graag catalogeren als kortzichtig, verkrampt en egoïstisch. Nationalisme wordt wel vaker gemarginaliseerd al zou het een ideologie zijn die niet meer van deze tijd is en al zeker niet toebehoort aan het democratische Europa. De burger doorziet deze kritiek elke keer opnieuw en durft vandaag kiezen voor een fris, consequent en transparant alternatief. Als N-VA feliciteren wij onze vrienden in Baskenland en Catalonië dan ook met dit prachtige resultaat." Auteur(s): Frieda Brepoels, Europees parlementslid Contactinfo:

Secretariaat Frieda Brepoels Tel: 02 284 78 62 Fax: 02 284 78 62 E-post: frieda brepoels europarl europa eu Url: www.friedabrepoels.eu