SGP


Eerste Kamer: bijzondere verantwoordelijkheid SGP

De SGP betreurt het dat onze senaatsfractie een zetel heeft moeten inleveren, ondanks de stemmenwinst bij de Statenverkiezingen. We hadden graag gezien dat de heer Schalk de SGP-fractie in de Eerste Kamer had mogen gaan versterken. Dat had ook gekund als de ChristenUnie hun rest ten goede had doen komen aan de SGP. De zetel in Noord-Holland en énkele restzetels zijn namelijk mede te danken aan de samenwerking met de SGP.
Al eerder had de SGP aan het CU-bestuur duidelijk gemaakt dat in de huidige uitzonderlijke politieke omstandigheden niet van de SGP verwacht kan worden dat zij de CU aan een extra zetel helpt. Daarom is er uiteindelijk voor gekozen om een deel van de SGP-rest ten goede te laten komen van het CDA (Zuid-Holland). Deze rest zou anders geheel bij de oppositie terecht zijn gekomen.

Nu de uitslag is, zoals die is, is er een bijzondere verantwoordelijkheid voor de SGP ontstaan, en daarmee ook breder voor het geheel van de christelijke politiek.

Verder zal onze senator Holdijk, evenals onze Tweede Kamerfractie, het kabinet constructief en onafhankelijk tegemoet blijven treden.