Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


Wat is úw ervaring met complementaire zorg?

23 mei 2011

Heeft u chronische gewrichtsklachten, zoals artrose, reumatoïde artritis of een andere reumatische aandoening en maakt u daarvoor gebruik van complementaire gezondheidszorg? Of heeft u een kind met allergische klachten, zoals eczeem of astma?

Het Patiënten Platform voor Complementaire Gezondheidszorg, een platform van patiëntenorganisaties op het gebied van complementaire gezondheidszorg, is benieuwd naar uw ervaring en is een landelijk/grootschalig onderzoek gestart. Zorgbelang werkt mee aan dit onderzoek.

In het onderzoek komen verschillende vormen van behandeling aan bod, zoals homeopathie, acupunctuur, antroposofische gezondheidszorg, yoga, tai chi, kruidenmiddelen, manuele therapie, kuren en speciale voeding. Graag horen de onderzoekers of u daarover tevreden bent of niet, en of u die behandelingen met uw reguliere arts bespreekt of juist niet. Het doel van het onderzoek is om de effecten en toegevoegde waarde van complementaire behandelingen te meten.

In deze eerste fase verzamelen we de ervaringen van patiënten die complementaire zorg hebben ingeschakeld voor gewrichtsklachten en kinderen met allergische klachten (zoals eczeem of astma). Daarna doet een aantal huisartsenpraktijken mee met een proef waarbij zij patiënten complementaire zorg aanbieden. In deze fase onderzoeken we of de patiënten baat hebben bij deze zorg, en wat de kosten voor de behandeling zijn.

Heeft u interesse in dit onderzoek en wilt u uw ervaringen delen? Dan nodigen wij u graag uit om een korte vragenlijst hierover in te vullen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Martine Busch via Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken