Bluecircle


Mooi was die tijd

Was vroeger echt alles beter? Vanaf vanavond kunnen we het zien. De familie Lutterman gaat precies een eeuw terug in de tijd om in aflevering 8 weer in 2011 aan te komen. Aan de hand van de ervaringen van het gezin worden de grote veranderingen in de twintigste eeuw in Nederland zichtbaar gemaakt.

Het gezin bestaat uit drie generaties: groutouders, ouders en kinderen. Terwijl opa en oma misschien nog wel iets herkennen van hun eigen jeugd is het voor de kinderen een grote cultuurshock. Eerst moeten ze hun laptops en telefoons inleveren en dan blijkt ook nog dat ze moeten meewerken in het huishouden en hun ouders met 'u' moeten aanspreken.

Iedere aflevering schikt de familie zich naar de techniek, het voedsel en de normen en waarden van het decennium waarin ze leven. In de eerste aflevering neemt iedereen een lepel levertraan na het eten. In de tweede aflevering als de familie in crisis van de jaren dertig is aanbeland gaan vader en zoon vissen om hun karige maaltijd aan te vullen.

Het is niet allemaal kommer en kwel: als het gezin verder gaat met hun tijdreis komen vanzelf de radio, televisie en auto weer terug in hun leven. Of zullen ze het zo goed zonder alle gemaksproducten kunnen doen dat ze dat zo houden?

Mooi was die tijd wordt iedere maandag uitgezonden om 19.30 bij de NTR op Nederland 1.