GroenLinks


Kabinet blijft in het zadel door zwartkijkers en zwarte kousen

GroenLinks vindt het jammer dat de uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen geen recht doet aan de uitslag van de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen, waarin de oppositiepartijen gezamenlijk een meerderheid behaalde. Volgens GroenLinks-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Jolande Sap is het zonde dat er hierdoor minder kansen ontstaan om verstandig beleid te maken dat Nederland echt vooruit helpt. Wel heeft GroenLinks een mooi resultaat geboekt. Met een zetel winst krijgt GroenLinks vijf Eerste Kamerleden.

"Na de gedoogsteun van de grootste zwartkijkers van Nederland worden nu de zwarte kousen gemobiliseerd om het kabinet in het zadel te houden. Het is verontrustend dat het kabinet straks een conservatieve koers gaat varen en dat fundamentele mensenrechten ter discussie staan als er wordt samengewerkt met de SGP. Denk hierbij aan de positie van vrouwen, homo's en andere minderheden", aldus Sap.

GroenLinks had bij een minderheid voor de coalitie- en gedoogpartijen graag met alternatieven gekomen voor het regeerakkoord. Zoals een werkgarantie voor gehandicapten in sociale werkplaatsen of met een Wajong-uitkering, plannen voor kwalitatief beter onderwijs of om een einde te maken aan het snoeien in de natuur. Ook zijn er nu geen kansen om de arbeidsmarkt, woningmarkt en energiemarkt echt te gaan hervormen.

Volgens GroenLinks-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Tof Thissen is het goed nieuws dat GroenLinks straks met vijf zetels vertegenwoordigd is. Volgens Thissen is het belangrijk dat de Eerste Kamer waakt over de kwaliteit van wetgeving. "Dat is hard nodig. Veel voorgestelde maatregelen in het regeer- en gedoogakkoord zijn in strijd met de Grondwet en met internationale verdagen. De rol van de Eerste Kamer is daarom belangrijker dan ooit."