Waterschap Groot Salland

Scheepswerf opgegraven bij voorbereidingen Ruimte voor de Rivier

Laatste wijziging: 23 mei 2011

Bij archeologisch onderzoek voorafgaand aan de grondwerkzaamheden voor het project Ruimte voor de Rivier Deventer zijn resten van een kleine 18de en 19de eeuwse scheepswerf aangetroffen. Op deze werf werden onder andere de scheepjes van de Deventer Schipbrug onderhouden.

De eenvoudige scheepswerf was gelegen in de uiterwaarden van de IJssel tegenover de stad bij de wel bekende knotwilgen. Het was een eenvoudige scheepswerf waar kleine schepen werden onderhouden en mogelijk gebouwd. De scheepswerf lag in de uiterwaarden en stond een aantal keer per jaar onder water. Daarom kende de scheepswerf waarschijnlijk weinig permanente bebouwing. Bij het onderzoek zijn sporen van een bakstenen scheepshelling aangetroffen, waarlangs de schepen op het droge getrokken konden worden. Daarnaast liggen de resten van twee eenvoudige bakstenen gebouwtjes en enkele stookplaatsen. De stookplaatsen kunnen een aantal functies hebben gehad. Zo kunnen ze zijn gebruikt voor het verhitten van hout om dit in de juiste vorm te kunnen buigen. Ook werden op een scheepswerf pek en teer verhit om de schepen waterdicht te maken.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door het archeologisch onderzoeksbureau BAAC in opdracht van het Waterschap Groot Salland, dat samen met Waterschap Veluwe de uiterwaardvergravingen aan de IJssel bij Deventer uitvoert.
Het onderzoek naar de scheepswerf maakt deel uit van een groter archeologisch onderzoek dat voorafgaat aan de aanleg van nevengeulen in de uiterwaarden van de IJssel voor het project Ruimte voor de Rivier Deventer. Op basis van historisch onderzoek, grondboringen en proefsleuven zijn door Archeologie Deventer, onderdeel van de gemeente Deventer, de afgelopen jaren verschillende vindplaatsen getraceerd. Een groot deel van de vindplaatsen wordt niet bedreigd door de werkzaamheden. Drie vindplaatsen zijn dit voorjaar opgegraven. Op de tweede locatie werden sporen van de 15de eeuwse IJsselbrug gevonden. De sporen op de derde locatie moeten nog worden uitgewerkt.

Meer informatie over Ruimte voor de Rivier is te vinden op www.wgs.nl/ruimtevoorderivier en www.ruimtevoorderivier.nl.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl