Gemeente Hoogeveen

Voorlopig oordeel rechter over Oostwijk

23 mei 2011 - De voorzieningenrechter heeft geoordeeld over het besluit van de gemeente om handhavend op te treden tegen de afsluiting van de Oostwijk.

De heer Burggraaf mag het pad in ieder geval tot 6 weken na het besluit op het bezwaarschrift afgesloten houden. De gemeente kan volgens de rechter op dit moment onvoldoende aannemelijk maken dat het pad gedurende 30 jaar onafgebroken voor iedereen toegankelijk is geweest en daarmee openbaar is geworden. De rechter sluit echter niet uit dat de gemeente dit bewijs in de bezwaarprocedure alsnog kan leveren. De verklaringen die de gemeente heeft overgelegd komen van de werkgroep `Oostwijk Open'. De rechter oordeelt dat de gemeente een eigen onderzoeksplicht heeft en niet blind kan varen op de verklaringen van deze werkgroep. De juistheid van de verklaringen moet nog door de gemeente getoetst worden. Dit zou kunnen door het bevragen van de betreffende personen. Hierdoor zou het bewijs concreet genoeg kunnen worden.

Uitgebreider onderzoek

Het handhavingsbesluit is nu tot 6 weken na het besluit op het bezwaarschrift geschorst. De gemeente overweegt de verklaringen uitgebreider te onderzoeken. Op 1 juni is de zitting van de bezwaarschriftencommissie gepland. Na het advies van de bezwaarschriftencommissie neemt de gemeente een definitief besluit.