Ingezonden persbericht


( P E R S B E R I C H T )

Den Haag, 3 mei 2011

Georgië viert 20 jaar onafhankelijkheid in Den Haag

Den Haag van 23 tot en met 25 mei 2011 in het teken van de Georgian Cultural Days

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat Georgië onafhankelijk werd. Om dat te vieren organiseert de Georgische ambassade in Den Haag van maandag 23 tot en met woensdag 25 mei de Georgian Cultural Days. Tijdens verschillende evenementen is het mogelijk om kennis te maken met de rijke Georgische cultuur en tradities.

De culturele dagen worden geopend op maandag 23 mei met An Evening in Georgia in het Lucent Danstheater in Den Haag. Pianiste Nino Gvetadze opent de avond met een recital. Nino, geboren in Georgië en sinds 2003 woonachting in Nederland, won in 2004 het YPF Nationaal Pianoconcours. In 2008 ontving ze de tweede prijs op het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours en in 2010 won Nino de prestigieuze Buitoni Trust Award.

Het tweede deel van de avond staat in het teken van traditionele Georgische zang en dans. Rustavi, één van de meest gerenommeerde dansensembles uit Georgië, wordt over de hele wereld geroemd om haar choreografie en kostuums. Naast dans brengt het Rustavi koor karakteristieke Georgische polifonische zang ten gehore. Met liederen over belangrijke gebeurtenissen, werk en het dagelijkse leven. Hoofdgasten zijn onder meer de First Lady van Georgië, Sandra Roelofs (echtgenote van de huidige Georgische president Micheil Saakasjvili) en de Georgische ambassadeur Shota Gvineria.

Na de opening van de Georgian Cultural Days op 23 mei vinden er verschillende evenementen plaats op diverse locaties in Den Haag. In het Atrium is bijvoorbeeld vanaf 23 mei een fototentoonstelling te zien van CityBooks. Door deBuren is een serie foto's, verhalen en gedichten gemaakt over de hoofdstad van Georgië, Tbilisi. Het werk van de Belgische fotograaf Filip Bert en de Georgische fotograaf Kakha Kakhiani is hier te zien.

Georgië is het oudste wijnproducerende gebied van de wereld, daarom vervolgt het programma op dinsdag 24 mei met een Georgische Wijnproeverij. De Georgische ambassade is hiervoor een samenwerking aangegaan met het Hilton Hotel Den Haag. Het publiek krijgt de kans om diverse Georgische rustieke oude wijnen te proeven.

Op woensdag 25 mei is er een Georgische braderie op het Plein in Den Haag. De braderie wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag. In de paviljoens is het mogelijk om meer te weten te komen over Georgië, zijn diverse Georgische artefacten te bewonderen en te koop. Parallel hieraan is er in het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort de tentoonstelling Georgian Modern Art te zien uit de privécollectie van Rosa Bandury, een Georgische kunstenaar en verzamelaar. De verzamelde kunstobjecten zijn afkomstig van de hand van diverse Georgische schilders zoals Alexandre Bandzeladze, Iliko Zautashvili and Oleg Timchenko.

Voor meer informatie over programma, data en locaties: www.netherlands.mfa.gov.ge

----------

Adressen events in Den Haag

Lucent Dans Theater - Spuiplein 150. Kaartverkoop via www.ldt.nl of (070) 88 00 333 Atrium (City Hall) - Spui 70
Nieuwspoort - Lange Poten 10
Hilton Den Haag - Zeestraat 35

----------

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht