Raad van State


maandag 23 mei 2011
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Den Haag van het bestemmingsplan en exploitatieplan 'Binckhorst (Nieuwe Binckhorst Zuid). Met het plan wilde de gemeente aanvankelijk het hele bedrijventerrein Binckhorst opnieuw ontwikkelen tot multifunctioneel stadsgebied met een mix van wonen, recreatie en bedrijvigheid. In december 2010 heeft de gemeente aangegeven dat de nieuwe functies, waaronder wonen, niet meer zullen worden ontwikkeld. De gemeenteraad heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State dan ook gevraagd deze delen van het plan te vernietigen. De gemeenteraad wil nu alleen nog de bestaande infrastructuur uitbreiden. Het plan maakt de, gedeeltelijk ondergrondse, verlenging van de Binckhorstlaan mogelijk richting het knooppunt Ypenburg. Met deze verlenging, die ook wel het Trekvliettracé of de Rotterdamsebaan wordt genoemd, wil de gemeente een extra verkeersverbinding tussen Den Haag en Rotterdam mogelijk maken. Een aantal bezwaarmakers vindt dat de bereikbaarheid van de Binckhorst in het plan niet goed is gewaarborgd. Ook wordt gevreesd voor de bereikbaarheid van sommige bedrijven. Verder had de gemeenteraad beter verkeersonderzoek moeten doen door onder meer verkeerstellingen te houden, aldus de bezwaarmakers. Zij voeren ook aan dat er te weinig duidelijkheid bestaat over de toekomstige Rotterdamsebaan. Ten slotte zijn sommige bedrijven bang voor parkeeroverlast, met name op de Binckhorstlaan en de Mercuriusweg. Zo is in het plan een aantal bestaande parkeerplaatsen niet opgenomen, aldus een bedrijf. (zaaknummer 200909832/1)
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Gorinchem van het bestemmingsplan 'Kok Gorinchem, Spijksedijk 56-58'. Het plan heeft betrekking op een bedrijventerrein dat wordt omringd door de A15, de Linge en de Spijksedijk. Het plan maakt de vergroting en verplaatsing mogelijk van een recyclingbedrijf. Het bedrijf is nu gevestigd aan de Spijksedijk 36 en zal worden verplaatst naar de Spijksedijk 56-58. Voor de bedrijfsverplaatsing moet ook de geluidszone voor het bedrijventerrein worden aangepast. Daarom is ook het bestemmingsplan 'Geluidszone bedrijventerrein Langs de Linge' vastgesteld. Ten slotte is voor het bedrijf een nieuwe milieuvergunning verleend voor het op- en overslaan en bewerken van afval- en bouwstoffen. Tegen alle drie de besluiten komt een ander bedrijf aan de Spijksedijk in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het bedrijf zijn zowel de bestemmingsplan- als de milieuvoorschriften niet streng genoeg. Ook vreest het bedrijf geluidsoverlast van de recyclingactiviteiten. (zaaknummers 201008183/1, 201008190/1 en 201008249/1).
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Westerveld van het bestemmingsplan 'Beschermd dorpsgezicht
Frederiksoord-Wilhelminaoord'. De dorpen Frederiksoord en Wilhelminaoord zijn ontstaan in de negentiende eeuw en maken deel uit van het koloniegebied van de Maatschappij van Weldadigheid. Deze maatschappij werd in 1818 opgericht door Johannes van den Bosch om de armoede in Nederland te bestrijden. In Frederiksoord en Wilhelminaoord werden diverse koloniën opgezet waar de armen werden ingezet voor het ontginnen van de gronden. De gemeente wil met het plan de sociaal-historisch en ruimtelijke waarden van het gebied beschermen. De Stichting Colonies of Benevolence, die is opgericht om het erfgoed van de Maatschappij van Weldadigheid te beschermen, is tegen het plan in beroep gekomen. Volgens de stichting is het plan een stap in de goede richting maar wordt het erfgoed op bepaalde punten niet genoeg beschermd. In afwachting van een definitieve uitspraak op haar beroep, verzoekt de stichting de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201103667/2)

11.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Enschede van het bestemmingsplan 'Velve-Lindenhof 2005 - herziening 4'. Het plan maakt een verbouwing mogelijk van de Oosterkerk aan de Oostburgweg voor de huisvesting van ex-drugs- en alcoholverslaafden. In de kerk komen zeventien appartementen. De Stichting Wijkraad Velve-Lindenhof, De Commissie Leefbaarheid en Veiligheid en drie inwoners van de wijk zijn het niet eens met dit plan en komen daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn bang voor overlast en vinden dat ex-verslaafden niet thuishoren in een 'jonge wijk' met veel scholen en een internaat. Ook zou een dwergvleermuis, een beschermde diersoort, zich hebben genesteld in de kerk en zal hij volgens de bezwaarmakers door de verbouwing worden verjaagd. (zaaknummer 201007254/1)

12.45 uur

Zitting over de vaststelling door provinciale staten van Zuid-Holland van het provinciale inpassingsplan 'Zuidwestelijke Randweg-N207'. Het plan maakt de aanleg van de Zuidwestelijke Randweg N207 mogelijk ten zuiden van Gouda. Een bedrijf aan de Middelblok is tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Door de aanleg van de randweg wordt de Middelblok afgesloten voor doorgaand verkeer, waardoor het bedrijf niet zichtbaar zal zijn vanaf de weg, aldus het bedrijf. Ook vreest het geluidsoverlast van de nieuwe weg. In afwachting van de behandeling van zijn beroep, verzoekt het bedrijf het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201000335/3)

12.30 uur

Zitting over de intrekking door het college van burgemeester en wethouders van Oss van een vergunning voor een loswal aan de Maaskade. Het gemeentebestuur had de vergunning op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) in eerste instantie verleend aan Robesta Vastgoed, maar kwam daar later op terug. Volgens het gemeentebestuur kan op grond van de APV wel een vergunning worden verleend voor steigers, palen en boeien, maar niet voor en loswal. De rechtbank in Den Bosch stelde Robesta in oktober 2010 in een eerder beroep in het gelijk. Tegen die uitspraak komt het gemeentebestuur in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201010796/1)

13.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Kerkrade van het bestemmingsplan 'School Plein'. Het plan maakt de bouw mogelijk van een nieuw schoolgebouw voor de basisscholen 'De Gracht' en 'D'r Durpel' aan het Plein in Kerkrade. Een echtpaar dat naast het toekomstige schoolgebouw woont, is het niet eens met het plan. Zij vrezen dat zij door de bebouwing last krijgen van schaduw in hun tuin en in hun woning. Ook zijn zij bang voor inkijk en inbreuk op hun privacy. Daarom zijn zij tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak op het beroep, verzoekt het echtpaar het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201102394/2)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.