Bedrijfsleven gaat laks om met bedrijfscontinuïteit


WOERDEN, 20110523 -- De berichten in de media liegen er niet om. Bedrijfsbranden, gehackte computernetwerken, verloren of gestolen bedrijfsdata zijn aan de orde van de dag. Nemen organisaties bedrijfscontinuïteit wel serieus genoeg? Business Continuity opleider Business Continuity Academy vindt dat de schade die wordt geleden door onvoldoende aandacht te schenken aan een preventief beleid kan worden voorkomen door bekwame business continuity managers.

Bedrijven schuiven de investering op gebied van calamiteitenpreventie alsmaar op.
Vincent Jentjens, directeur van de Business Continuity Academy, vindt dat onverantwoord: ‘Grote bedrijven dienen uiterst voorzichtig om te gaan met de bedrijfscontinuïteit. Alleen al in de afgelopen twee jaar zijn door toedoen van een onvoldoende business continuity maatregelen een aantal grote internationale bedrijven in problemen gekomen. De financiële schade op korte termijn valt in het niet bij de imagoschade op de lange termijn’.


Uit het onderzoek ‘Understanding the Cost of Data Center Downtime: An Analysis of the Financial Impact of Infrastructure Vulnerability' blijkt dat het uitvallen van een datacenter gemiddeld 4000 euro per minuut, ofwel zeven ton per uur kost. Voor klanten van het uitgevallen datacenter zijn de kosten bijna tweemaal zo hoog.

Met name ICT gerelateerde calamiteiten hebben veelal een directe impact op grote groepen van de samenleving. ‘Dat gamers ruim een maand niet online kunnen spelen omdat een groot elektronicaconcern de ICT-beveiliging niet op orde had is natuurlijk te gek voor woorden’, aldus Jentjens. Maar ook niet ICT gerelateerde calamiteiten hebben een impact op de samenleving. Jentjens: ‘De olieplatformramp  in de Golf van Mexico van afgelopen jaar geeft opnieuw aan dat zelfs een grote oliemaatschappij de noodprocedures niet op orde heeft.’

Volgens Jentjens zijn bedrijven beter voorbereid op dergelijke situaties met de inzet van goed opgeleide business continuity managers die de continuïteit van het bedrijfsproces en het voortbestaan van de organisatie waarborgen: ‘Business Continuity Managers hebben een totaal overzicht van alle processen in een organisatie. Ze zijn in staat risicogebieden te inventariseren om vervolgens preventieve aanpassingen te maken in het bedrijfsproces. De Business Continuity Academy leidt medewerkers op tot gecertificeerd business continuity manager. Cursisten zijn na afronding in staat het management van de organisatie te adviseren over de bedrijfscontinuïteit'.

Over de Business Continuity Academy



De Business Continuity Academy komt voort uit de Security Academy,  een gerenommeerd opleider voor ICT-beveiliging. De Business Continuity Academy leidt medewerkers op tot gecertificeerd Business Continuity specialist die als brug tussen management en de operatie de bedrijfscontinuïteit van de organisatie bewaken. De interactieve opleidingen maken gebruik van realistische scenario’s en voldoen aan de eisen zoals gesteld in de British Standard 25999. Kijk voor meer informatie op: www.businesscontinuityacademy.nl