Forum


23 mei 2011

Kleur en kwaliteit in het basisonderwijs

Over het verbeteren van onderwijskansen op basisscholen in Eindhoven

FORUM, de Ambassadeur Gemengde Scholen, de gemeente Eindhoven en het Platform Allochtone Ouders en onderwijs (PAOO) nodigen ouders, scholen en besturen uit met elkaar in gesprek te gaan over het verbeteren van de onderwijskansen in Eindhoven.

Achtergrond

Alle ouders willen het beste voor hun kind. Hoge onderwijsprestaties geven betere toekomstkansen. Goed onderwijs kan juist voor allochtone leerlingen een groot verschil maken. Hun leergierigheid en ambities moeten actief gestimuleerd worden, en een eventuele taalachterstand zo vroeg en effectief mogelijk aangepakt. Ouders kunnen hierin een belangrijke rol spelen. Daarvoor is een goede samenwerking met de school nodig, en moet er onderling vertrouwen zijn. Ouders moeten kunnen rekenen op de kwaliteit van het onderwijs. En de school moet kunnen rekenen op de betrokkenheid van de ouders.

Gemengde scholen kunnen een meerwaarde bieden. Kinderen leren op een vanzelfsprekende manier deel uit te maken van de multiculturele samenleving. Allochtone kinderen profiteren van de goede taalvaardigheid van kinderen uit Nederlands sprekende gezinnen, en maken kennis met sociale codes die van belang zijn op de arbeidmarkt. En ouders werken samen aan een goed schoolklimaat.

Opzet en doel van de bijeenkomst

De bijeenkomst begint met inleidingen door de programmamanager onderwijs van FORUM en de wethouder onderwijs van de gemeente Eindhoven. Daarna gaan ouders in gesprek met scholen, besturen en gemeente over het verbeteren van de onderwijskansen. Hoe kunnen ouders zicht krijgen op het onderwijsniveau en leerklimaat van scholen? Wat doen scholen om de kwaliteit van onderwijs hoog te krijgen en houden? Welke voordelen bieden gemengde scholen en hoe kun je daarop aansturen? Hoe zetten schoolbesturen zich in voor kwaliteitsbewaking en gemengd onderwijs? Welke rol wil de gemeente hierin spelen en hoe kunnen ouders bijdragen? Rond deze vragen zullen concrete actiepunten worden geformuleerd.

foto

Datum en plaats

maandag 23 mei 2011
19:00 tot 21:30 uur
Stadhuis

Stadhuisplein 1

Eindhoven

Aanmelden
online aanmeldformulier >
Bij problemen contact opnemen met P. Magee
e-mail: p.magee@forum.nl

tel.: 030-2974 226

Nadere informatie
Lisette Massink

FORUM

tel.: 030-2974 311

e-mail: l.massink@forum.nl