Gemeente Nijmegen

persbericht
Datum Nummer persbericht 18 mei 2011 110518N

Bouw stadsbrug De Oversteek officieel van start

De bouw van de nieuwe Nijmeegse stadsbrug De Oversteek gaat beginnen. Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu geeft op maandag 23 mei het officiële startsein voor de bouw. De nieuwe brug, die vanaf november 2013 Nijmegen-West gaat verbinden met Nijmegen-Noord, zorgt niet alleen voor een betere bereikbaarheid van Nijmegen, maar ook voor een betere spreiding van het verkeer over de stad.

De Oversteek is het eerste project dat gerealiseerd wordt in het kader van Nijmegen omarmt de Waal. Deze grootschalige gebiedsontwikkeling op beide oevers van de Waal bestaat uit de bouw van de Oversteek, de dijkteruglegging bij Lent, de ontwikkeling van een nieuw centrumgebied in Nijmegen-Noord, de bouw van woon-werkgebied Waalfront in Nijmegen-West en een facelift van de Waalkade. Deze projecten samen zorgen ervoor dat de Waal straks niet meer langs maar door Nijmegen stroomt.

Het ontwerp voor De Oversteek is gemaakt door de Belgische architect Chris Poulissen en de Luxemburgse constructeur Laurent Ney. De brug is in totaal bijna 1,2 kilometer lang. De stalen hoofdoverspanning is 285 meter lang en 60 meter hoog. De Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen, een samenwerking van BAM Civiel BV en Max Bögl Nederland B.V., gaat de brug bouwen. De naam De Oversteek is een eerbetoon aan de bevrijders van Nijmegen, de Amerikaanse militairen die in september 1944 op deze plek de Waal overstaken, in het kader van operatie Market Garden.

Tot de zomervakantie is de aannemer bezig met het bouwen van een tijdelijk platform in de uiterwaard. Hierop wordt vanaf juli/augustus 2011 de stalen brug gemonteerd. Tegelijkertijd worden aan de noord- en de zuidzijde ook de op- en afritten en de aanbruggen gemaakt. In het najaar van 2012 zijn de beide aanbruggen zo ver klaar, dat de hoofdoverspanning kan worden ingevaren. De afwerking van de brug gebeurt in het laatste jaar.

De bouw van de brug is vanaf aanstaande maandag te volgen via een webcam op www.nijmegen.nl/stadsbrug. Op de site zijn ook foto's te zien van fotograaf Thea van de Heuvel. Zij legt sinds eind 2009 de veranderingen in het gebied vast. Tot half juni staat in de hal van het stadhuis bovendien de maquette van de brug te zien. Informatie over Nijmegen omarmt de Waal is vanaf maandag te zien op een vernieuwde site www.nijmegen.nl/nodw