Ingezonden persbericht
|Nr. 7943, 16 mei 2011                   

Provincie kapt bomen in district West

Maandag 23 mei 2011 begint de provincie Utrecht met het kappen van 67 bomen langs provinciale wegen in het westelijk deel van de provincie. Reden voor de kap van 48 bomen is de verbreding van de provinciale weg Achthoven Oost / Meerndijk (de N228) in Montfoort / Utrecht tussen de Noordijsseldijk en afrit De Meern. Nieuwe bomen terug plaatsen op deze locatie is niet mogelijk. De overige 19 bomen worden gekapt omdat ze, door hun slechte staat, een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid. Hiervoor worden nieuwe bomen teruggeplant. De werkzaamheden duren circa drie dagen en vinden overdag plaats.

Welke bomen?

De 67 bomen staan langs de hieronder genoemde provinciale wegen in het district West.

N204 tussen Montfoort en Woerden (1 esdoorn)

N228 tussen Oudewater en grens Zuid Holland (1 es en 1 wilg)

N228 tussen Montfoort en Achthoven Oost (1 esdoorn)

N228 tussen Achthoven en De Meern (48 essen)
N198 tussen Woerden en Harmelen (7 elzen en 1 wilg)

N405 tussen Woerden en Kamerik (1 grijze els en 1 grouwe abeel)

N458 tussen Woerden en Nieuwerbrug (1 els en 1 esdoorn)

N402 tussen Loenen a/d Vecht en Breukelen (1 kastanje)

N402 tussen Breukelen en Maarssen (2 beuken)

Hinder voor het verkeer

Het is niet mogelijk om de kap geheel buiten het verkeer om uit te voeren. De provincie zorgt er echter wel voor dat de weggebruikers zo weinig mogelijk hinder ondervinden van het werk. Op het moment dat een boom gaat vallen, wordt het verkeer uiteraard even stilgelegd. Dit zal alleen buiten de spitstijden het geval zijn. Op de N228 tussen Achthoven en De Meern en op de N402 tussen Breukelen en Maarssen zal gedurende de werkzaamheden één rijbaan worden afgesloten. Het verkeer wordt dan met tijdelijke verkeerslichten om en om langs het werk geleid. Dit kan enige vertraging op leveren voor het doorgaande verkeer.

Regelmatige controle
De toestand van de bomen langs de Utrechtse provinciale wegen wordt regelmatig gecontroleerd door een gespecialiseerd bedrijf. Door ouderdom of door aantasting van een schimmel of insect kan een boom zijn stabiliteit verliezen. Bij stevige wind of storm bestaat de kans dat zo'n boom wordt losgerukt of dat er zware takken breken uit de kruin. De boom, of delen ervan kunnen dan op de rijbaan terecht komen en gevaarlijke situaties opleveren voor de weggebruiker. Bij twijfel over de toestand van de (soms oude) bomen laat de provincie een nader onderzoek uitvoeren. De provincie heeft in District West totaal circa 9.000 bomen langs haar wegen staan.

Boswet
Als een boom binnen de grens van een bebouwde kom staat, is hiervoor een kapvergunning vereist. Buiten de bebouwde komgrens vallen bomen onder de Boswet en dient een melding gedaan te worden bij de Dienst Regelingen van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (voorheen Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij). De provincie Utrecht heeft bij de Dienst Regelingen melding gedaan van de voorgenomen kap. Hierop zijn geen bezwaren binnen gekomen.