Algemene Onderwijsbond

23-05-2011

Onderhandelaarsresultaat cao-AOJ 2011-2012

Op 16 mei hebben de onderhandelaars van de vereniging WAOJ en de vakorganisaties AOb, CNV Onderwijs, Abvakabo FNV en CMHF een onderhandelingsresultaat bereikt over de nieuwe cao. De afspraak betreft een cao voor 1 jaar (1 juli 2011 t/m 30 juni 2012).

In de cao worden de volgende nieuwe afspraken gemaakt:
* De salarisschalen en individuele salarissen worden per 1 juli 2011 verhoogd met 1,0% structureel. Deze structurele verhoging wordt mogelijk gemaakt door reallocatie van middelen vanuit het budget voor levensfasebewust personeelsbeleid; per 1 juli 2011 wordt dit verlaagd naar 2,5% (was 3,5%).

* Per 1 januari 2012 ontvangt iedere werknemer een eenmalige uitkering van 0,75% over de brutosalarissen over de resterende cao-looptijd in 2012 (salarissen januari t/m juni), incl. de op deze periode betrekking hebbende vakantietoeslag.
* In de cao wordt de mogelijkheid opgenomen om over het jaar 2011 gebruik te maken van de fiscale salderingsregeling reiskosten; organisaties waarvoor dit in het kader van de werkkostenregeling onmogelijk is, worden hiervan uitgezonderd.
* Cao-partijen hebben afgesproken gedurende de looptijd van deze cao een gemeenschappelijke verkenning uit te voeren naar de ontwikkeling van de sector op middellange termijn, respectievelijk naar de effecten daarvan voor het bestaan, de toepassing en de inhoud van de cao. Het resultaat van deze verkenning zal betrokken worden bij het overleg over een volgende cao.
* In verband met de mogelijke wijziging van de vakantiewetgeving wordt aan artikel 5 (vakantie) van de cao toegevoegd dat bij invoering van de nieuwe wetgeving de bepalingen van dit artikel in overeenstemming worden gebracht met het wettelijk kader, voor zover ze daarmee in strijd zijn.

Verder zijn geen inhoudelijke afspraken gemaakt.

Korte toelichting
De bonden hebben hun leden tot 16 mei 2011 de kans geboden wensen kenbaar te maken voor een nieuwe cao per 1 juli 2010. Onze achterban had weinig behoefte aan (ingrijpende) wijzigingen in de cao. In de onderhandelingen is dan ook vooral ingezet op handhaving van de huidige bepalingen in de cao, een looneis en een looptijd van 1 jaar. Werkgevers hebben ondermeer aangegeven, dat veel adviesorganisaties nog steeds in een turbulente situatie zitten. De markt is behoorlijk onrustig, waardoor de werkgevers geen enkele ruimte voor een substantiële loonsverhoging zagen. Zij stelden voor de huidige cao te verlengen en het komende jaar alle energie aan te wenden voor de herpositionering op de markt.
De vakorganisaties wensten in ieder geval een verbetering van de koopkracht. Uiteindelijk werd bovenstaand resultaat bereikt. Omdat de bonden slechts een deel van de door hun geformuleerde wensen gerealiseerd zien, leggen zij het resultaat neutraal aan u voor. Als lid van de AOb kunt u tot 3 juni 2011 uw stem uitbrengen via hmolleman@aob.nl of via het stemformulier dat u hieronder kunt downloaden.

Zie het origineel