Waterschap Aa en Maas

Proef afvalwater pluimveebedrijven Asten

Elke agrariër weet hoe belangrijk een schone stal is. De mest voert hij daarom regelmatig af en hij reinigt de vloeren. Maar waar komt dat waswater vervolgens terecht? Waterschap Aa en Maas houdt een proef om pluimveebedrijven aan te sluiten op het riool.

Vleeskuikenbedrijven kennen een vaste cyclus. Elke 6 tot 8 weken komen er nieuwe kuikentjes op het bedrijf. Voor die dieren staat een brandschone stal klaar. De mest van de voorgaande cyclus gaat naar een verwerker. En het waswater van de stal? Dat vormt vaak een probleem. Mestverwerkers willen het niet opnemen. En over land uitrijden is niet altijd toegestaan. Blijft over: het riool. Maar dat mag niet zomaar.

Illegaal
Marcel Kanters, coördinator handhaving bij Aa en Maas: "Alleen al dit jaar hebben we drie keer proces-verbaal opgemaakt voor het illegaal lozen. Bedrijven lozen te veel water, of het water is te sterk vervuild. Dat brengt kosten met zich mee." Agrariërs hebben wel kennis van de regels, maar lopen tegen praktische problemen aan. Ze hebben vaak niet genoeg land om het afvalwater op uit te rijden. Het land is soms bevroren, of te nat. Handhavingsmedewerker Kees Peters vult aan: "Het riool kan het water vaak ook niet verwerken. De smalle drukleidingen in het buitengebied kunnen de forse hoeveelheden water niet aan. En onze zuiveringsinstallaties ook niet."

Voor op de wet
Daar moest dus een oplossing voor komen. In Someren, Asten en Deurne slaan gemeenten, bedrijfseigenaren en Aa en Maas de handen ineen. Tien pluimveebedrijven vangen al hun waswater op in bezinkbakken. Dit water gaat gecontroleerd, in delen, naar het riool. Later betalen de bedrijfseigenaren verontreinigingsheffing over hun deel. Marcel Kanters: "Met dit project lopen we vooruit op de wet, want in 2012 pas gaat het Activiteitenbesluit van kracht. Agrariërs mogen hun waswater dan lozen op het riool, onder bepaalde voorwaarden." Aa en Maas gaat dat nu testen op de zuiveringsinstallatie in Asten. Het is de eerste grote proef in Nederland met lozing van waswater op het riool. In Asten registreren ze nauwgezet de hoeveelheid en de kwaliteit van het water.

Winst
Deze samenwerking tussen ondernemers en overheden levert veel winst op. Kees Peters: "Het milieu voorop: een schone bodem en schoon oppervlaktewater. Bedrijfsmedewerkers en dieren hebben minder ziektekiemen om zich heen als het water naar het riool gaat. Voor de boeren is het schoner en eenvoudiger om hun water via het riool af te voeren. Wij als waterschap en ook de gemeenten hoeven minder te controleren en handhaven. Wat nu nog illegaal gebeurt, is straks onder duidelijke voorwaarden toegestaan."
Die voordelen ervaart ook een pluimveehouder uit Someren, met ruim 100.000 kuikens in 6 stallen: "Wij reinigen onder hoge druk met stoomcleaners." Twee jaar geleden al sloot hij zijn bedrijf aan op het riool. De gemeente legde riolering aan in het buitengebied. "Ik greep direct de kans en legde 250 meter leiding aan naar mijn bedrijf." Het gecontroleerd lozen, zoals in de proef, valt hem alles mee. "We mogen 's nachts het water oppompen uit de bezinkbakken. Ik zet de pomp aan voor het slapen gaan en 's morgens weer uit. In 3 of 4 nachten zijn de bakken leeg. Ik vind het wel gemakkelijk zo."