Gemeente Maastricht

Maastricht over Morgen

Meedenken over Maastricht in 2030

6 mei 2011

De gemeente vraagt burgers in mei en juni mee te denken over de toekomst van de stad in de campagne `Maastricht over Morgen'. Samen met inwoners en organisaties in de stad maakt de gemeente dit jaar een nieuwe structuurvisie. De structuurvisie geeft een antwoord op de vraag hoe de ruimtelijke inrichting van Maastricht er in 2030 uit moet zien. De website www.maastrichtovermorgen.nl vormt de spil van de campagne.

Ruimtelijke keuzes maken
In de structuurvisie maakt de gemeente keuzes voor de ruimtelijke ontwikkeling van Maastricht. Wethouder Gerdo van Grootheest: "Het college vindt het belangrijk om burgers en organisaties daarover mee te laten denken. De structuurvisie geeft aan waar gebouwd mag worden, waar de natuur ontwikkeld wordt en waar de infrastructuur versterkt moet worden. Daarnaast is er aandacht voor de ontwikkelingen die de komende jaren op Maastricht afkomen. Denk aan de groei van het aantal ouderen en studenten, maar ook aan de gevolgen van klimaatverandering. Ik roep iedereen op om hierover met ons mee te denken." In de structuurvisie krijgen deze uitdagingen een plek langs de thema's Mobiliteit, Wonen, Economie, Maatschappelijke voorzieningen, Klimaat, water, groen en Cultuur.

Meedenken over thema's
In de komende weken worden verschillende workshops, debatavonden en informatieavonden georganiseerd. Daarbij kunnen burgers meepraten over de thema's van de structuurvisie. De ideeën en opmerkingen van burgers neemt de gemeente mee bij het uitwerken van de structuurvisie. De website www.maastrichtovermorgen.nl is de spil van de campagne. Hier is alle achtergrondinformatie over het project te vinden. Ook via social media zoals Twitter, Facebook en Hyves kunnen burgers meepraten en vragen stellen. Na de zomer wordt het eindresultaat gepresenteerd aan burgers tijdens een slotbijeenkomst.

Maatwerk in participatie
Omdat niet iedere burger op dezelfde manier wil meepraten, biedt de gemeente diverse vormen van participatie aan. In mei en juni worden in het kader van Maastricht over Morgen door de hele stad bijeenkomsten georganiseerd. Maar ook via internet zijn er verschillende mogelijkheden om deel te nemen. Burgers kunnen zo zelf kiezen wanneer en op welke manier zij mee willen denken over de toekomstige inrichting van Maastricht.

Eerste bijeenkomsten
Op maandag 23 en dinsdag 24 mei worden de eerste bijeenkomsten georganiseerd in het Bonnefantenmuseum. Meer informatie is te vinden op de website www.maastrichtovermorgen.nl, en via de gemeentelijke pagina's in de Ster.