Gemeente Oirschot

Workshopavonden over toekomst intensieve veehouderij in Oirschot

Â

Op 23, 25 en 26 mei vinden in de gemeente drie workshopavonden plaats. Deze avonden vormen het begin van een traject met boeren, burgers en deskundigen over de toekomst van de intensieve veehouderij, vanuit het perspectief van de leefbaarheid.

Â

De leefbaarheid van het buitengebied gaat ons allemaal aan. Boeren en burgers kunnen hierover meepraten tijdens onze workshopavonden. Wilt u ook meepraten? Stuur dan een e-mail naar platteland@oirschot.nl. Geef hierin aan of u bij de workshopavond voor burgers of voor de agrarische sector wilt zijn. U ontvangt dan zo snel mogelijk bericht of er nog plaats vrij is. Ook ontvangt u alle gegevens over de avond, zoals locatie, datum en aanvangstijd. Wij hopen dat u deze kans niet voorbij laat gaan.

Â

Waarom een visie?

De gemeente Oirschot streeft naar een duurzaam en aantrekkelijk Oirschots buitengebied. Daarvoor hebben we een programma voor plattelandsvernieuwing in het leven geroepen. Met het deelproject Duurzame Landbouw willen we komen tot een duurzame, vitale en rendabele landbouw â inclusief intensieve veehouderij â die voortdurend aandacht heeft voor de relaties met de omgeving. Vanuit deze achtergrond heeft de gemeenteraad behoefte aan een beknopte visie op de toekomst van de intensieve veehouderij in Oirschot waarvoor zo veel mogelijk draagvlak is. Deze visie vertalen we in concrete regels.

Â

Zoeken naar oplossing

Het maatschappelijk draagvlak voor de intensieve veehouderij staat momenteel onder druk. Veel mensen plaatsen vraagtekens bij grootschalige intensieve veehouderijen; aspecten als milieu, gezondheid en landschap spelen daarin een rol. De gemeenteraad kiest ervoor om vanuit een oprechte interesse in de belangen van partijen te zoeken naar een oplossing die door alle betrokkenen gedragen én als winst beoordeeld wordt.
Proces en planning

Na de workshopavonden in mei, vindt in juni een grote debatavond plaats. Op basis van de resultaten van deze avonden en van gesprekken met deskundigen, gaat een klankbordgroep van de gemeenteraad samen met een ambtelijke werkgroep de visie verder uitwerken. In september vindt hierover een opiniërende raadsvergadering plaats. Naar verwachting wordt de visie eind oktober door de raad vastgesteld. Meer informatie is te vinden op www.oirschot.nl.