Evangelische Omroep

Hilversum, donderdag 20 mei 2011 Nr. 137

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 21

De Verandering, maandag 23 mei, 18.25 uur, Nederland 2 Alles uit het leven halen, dat wilde Muriël Lafarre. Ze had een goede baan in een harde en zakelijke wereld. Haalde haar targets, was gezond en dacht dat het leven maakbaar was. Maar ondanks haar carrière voelt ze steeds meer dat ze kwetsbaar is en dat niet alles met geld en een vlotte babbel is op te lossen. Uiteindelijk loopt Muriël vast en komt ze met haar zorgvuldig opgebouwde leventje thuis te zitten. In deze aflevering van 'De Verandering' vertelt Muriël aan Mirjam hoe ze op zoek ging naar de zin van haar leven.

Presentatrice Mirjam Bouwman bezoekt met haar gasten plekken en mensen die voor hen belangrijk zijn geweest. Naar aanleiding van hun levensverhaal wordt er in elke aflevering een lied geschreven en gecomponeerd. Aan het einde van het programma neemt Mirjam haar gasten met familie en vrienden mee naar het theater. Hier horen zij de uitvoering van 'het lied van hun leven'.

Jong, dinsdag 24 mei, 21.15 uur, Nederland 3
Zelfdoding, bijna iedereen heeft er direct of indirect wel mee te maken gehad. Niet gek, aangezien het onder jongeren doodsoorzaak 2 is. Ook Nelleke (27) en Ingrid (20) hebben zelfdoding van dichtbij meegemaakt. Zo heeft Nelleke zelf een eind haar leven proberen te maken en Ingrid is haar broer verloren door zelfdoding. In Jong vertellen ze Klaas hoe hun leven door die ene gebeurtenis compleet is veranderd.

Nelleke (27) vond het leven als tiener al pittig. Ze worstelde met grote levensvragen als 'Waarom leef ik?' en 'Waarom gaan er mensen dood?' Doordat ze nergens met deze vragen terecht kon en op school niet populair was, ontwikkelde Nelleke een enorm minderwaardigheidscomplex. Het leven was te zwaar, concludeerde ze: 'Je denkt alleen maar 'Dit moet nú stoppen, die pijn, de angst.' Na twee mislukte pogingen tot zelfdoding constateerde Nelleke dat ze blijkbaar toch iets van haar leven moest maken. En dat deed ze. Inmiddels is ze jongerenwerker en spreekt ze allerhande jongeren regelmatig moed in.

Ingrid (20) verloor op 13-jarige leeftijd haar drie jaar oudere broer Ruben aan zelfdoding: 'Hij zei altijd 'Ik maak een eind aan mijn leven' en ik riep altijd 'Nee!'. Dan zei hij 'Ik doe het ook niet, want jij kunt niet zonder mij'. Nou, dat hebben we gemerkt.' Vanaf dat moment stond Ingrids leven op z'n kop. Boosheid, verdriet en teleurstelling wisselen elkaar nog steeds af, maar toch heeft ze het gemis van Ruben inmiddels een plek kunnen geven. In deze Jong-aflevering laat ze Klaas zien hoe moeilijk deze weg voor haar is geweest. En: dat ze nog steeds met de 'waarom'-vraag zit.

Rail Away, woensdag 25 mei, 19.25 uur, Nederland 2 België/Luik-Eupen en Verviers-Spa
Documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, waarbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties.

In deze aflevering gaat Rail Away op bezoek bij onze zuiderburen. Het startpunt is Luik. De treinreis begint op het futuristische nieuwe station Luik-Guillemins. Met de InterCity wordt de reis dwars door de Ardennen gemaakt naar het Duitstalige Eupen. Onderweg wordt ook nog de stad Chaudfontain gepasseerd, bekend van het gelijknamige water dat hier uit de grond komt.

Daarna wordt de draad halverwege de eerste route weer opgepakt in Verviers, waar de stoptrein naar Spa vertrekt. Talrijke kleine stationnetjes onderweg begeleiden de trein naar de stad die ook bekend werd om het bronwater uit de Ardennen.

Gospelfestival, zaterdag 28 mei, 14.30 uur, Nederland 2 Registratie van het jaarlijkse Gospelfestival dat plaatsvond op 18 september 2010 in de Heineken Music Hall.

Rail Away, zaterdag 28 mei, 17.55 uur, Nederland 2 Frankrijk/Genève-Chamonix
Een documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, warbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties. Vanuit Genève, diplomatenstad bij het meer, gaat de treinreis de Franse Alpen in. Door het dal van de Arve en met een overstap in St. Gervais reizen we naar de hoofdstad van de bergsport Chamonix. In een ander treintje genieten van vergezichten, terwijl we over hellingen van de Mont Blanc naar Montenvers kruipen.

Verborgen Verhalen, zaterdag 28 mei, 14.45 uur, Nederland 3

Geheim van Timo

In de Bijbel staat: 'Spreek voor hen die weerloos zijn, bescherm het recht van de vertrapten', Spreuken 31. Timo zit vol vragen. Zijn vriend Barry heeft blauwe plekken, omdat hij van zijn fiets is gevallen. Tenminste, dat vertelt Barry. Maar als Timo een avondje blijft logeren bij Barry, wordt hij midden in de nacht wakker van lawaai. Er wordt geschreeuwd. Wat gebeurt er allemaal in dit huis? En is Barry echt van zijn fiets gevallen?

Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.

Nederland Zingt, zaterdag 28 mei, 18.20 uur, Nederland 2 Organist en dirigent André van Vliet is al jaren verbonden met het programma van Nederland Zingt. Vorig jaar vierde hij zijn 25-jarig jubileum als organist. Vele programma's heeft hij gedirigeerd en later heeft hij ook programma's samengesteld voor Nederland Zingt. De koren Vox Jubilans en New Voices werken onder zijn leiding mee aan deze opname vanuit de Oude Jeroenskerk in Noordwijk-Binnen.

De Grootste Royaltykenner, zaterdag 28 mei, 20.05 uur, Nederland 2

Wie bestijgt de 'troon' en is bij machte deze tot het laatst te behouden?

Aan de hand van de mooiste royaltymomenten presenteren Jeroen Snel en Bert van Leeuwen ook dit jaar weer De Grootste Royaltykenner.

Deze spannende kennisquiz test royalty-experts uit het hele land op hun kennis van de koninklijke familie Niet alleen de geschiedenis van het Koninklijk Huis staat centraal, maar ook het protocol en de lifestyle van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima en hun familie. Wie overleeft alle spelrondes en mag aan het eind van de aflevering plaatsnemen op de 'troon'?

Nederland Zingt op Zondag, zondag 29 mei, 9.00 uur, Nederland 1 Tot voor kort lachte het leven Pieter en Grietje de Boer toe. Hun drie kinderen waren net allemaal de deur uit, en Pieter en Grietje vervulden met verve de rol van opa en oma. Maar dan blijkt dat Grietje Alzheimer heeft. Ze is pas 53 jaar als de diagnose gesteld wordt. Het leven van het echtpaar verandert radicaal. Pieter worstelt met de vraag waarom God dit laat gebeuren. In Nederland Zingt op Zondag vertellen ze ds. Arie van der Veer hun verhaal. Het begon ermee dat Grietje en Pieter op een avond samen naar huis gingen. Grietje reed. Maar wist opeens niet meer hoe ze moest starten en schakelen. In de tijd die volgde, werd het rommelig in de kasten, bij het tafeldekken stond alles anders op tafel. 's Nachts wist ze - als ze naar het toilet was geweest - niet meer hoe ze terug moest lopen naar de slaapkamer. De huisarts stuurde het echtpaar door naar het ziekenhuis. Daar werd al snel de diagnose Alzheimer vastgesteld. Inmiddels is het vier jaar later. De ziekte laat zich steeds me er gelden in het leven van alledag. Gelukkig krijgen ze veel praktische steun van familie en kinderen. De band is nog hechter geworden. Toch is Pieter soms ook verdrietig over de wending die hun leven heeft genomen. Grietje niet. Integendeel. Vroeger tobde ze nog wel eens over dingen, daar is nu geen sprake meer van. Ze geniet van de kleine dingen in het leven. Voor de dood is ze niet bang. Aanvankelijk vond Pieter het erg moeilijk om te gaan met de ziekte van zijn vrouw, maar langzaam leert hij dit nu. 'Als we soms in de kerk zitten, kan Grietje enorm genieten van liederen. Neem een lied als 'Wat de toekomst brengen moge'. Als bij mij de tranen over de wangen lopen, kan het zijn dat Grietje met een glimlach geniet van dezelfde woorden.' Gesprekken en meditatie worden afgewisseld met koor- en samenzang. Verborgen Verhalen, zondag 29 mei, 15.05 uur, Nederland 3

Geheim van Barry

In de Bijbel staat: 'Bevrijd je dan, want die ander heeft je in zijn greep', Spreuken 6: 3.

Barry's beste vriend Timo komt logeren. Leuk, Timo heeft er zin in. Maar Barry is bang. Hij hoopt maar dat Timo niet achter zijn geheim komt. Als zijn pa niet te veel drinkt, gaat het vast allemaal goed. Maar nee hoor, middenin de nacht komt pa stomdronken thuis en gaat vreselijk tekeer. De volgende ochtend doet Barry maar alsof er niks is gebeurd; misschien heeft Timo het wel niet gemerkt....

Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is. Nature's great events, zondag 29 mei, 18.50 uur, Nederland 2

Het grote smelten 1/6

Als de winter eindelijk voorbij is en de zon weer boven het noordpoolgebied verschijnt, begint het ijsdek, dat ruim tien miljoen vierkante kilometer beslaat, te smelten, waarna er een archipel van eilanden, geulen en zeeën ontstaat. Voor de koningen van het ijs, de ijsberen, is dit een gevaarlijke tijd, maar voor andere dieren, zoals poolvossen, witte dolfijnen, duizenden lemmingen en enorme zwermen vogels, wordt het noordpoolgebied een korte zomer lang het rijkste stukje aarde.


---
Noot voor redactie,

Evangelische Omroep