Ingezonden persbericht


Persbericht

DWARS, GroenLinkse Jongeren: Eerste Kamer verkiezingen zijn ongrondwettig

Vandaag, maandag 23 mei 2011, kiezen de Provinciale Statenleden de Eerste Kamer. DWARS, GroenLinkse Jongeren vindt deze verkiezingen ongrondwettig omdat niet alle inwoners van Nederland vertegenwoordigd zijn. Sinds 10 oktober 2010 zijn Bonaire, Sint Eustatius en Saba onderdeel van Nederland. Deze bijzondere lichamen zijn niet vertegenwoordigd in de Provinciale Staten. Hierdoor hebben de inwoners op deze eilanden geen invloed op de aanstaande Eerste Kamerverkiezing. DWARS-voorzitter Eline van Nistelrooij: "Binnen een echte democratische rechtstaat is dat voor DWARS onacceptabel".

"De Eerste Kamerverkiezingen zijn ongrondwettig. Nederland is selectief democratisch. Als we structureel Nederlanders toegang tot de volksvertegenwoordiging ontzeggen, dan is er geen sprake van echte democratie", aldus Van Nistelrooij.

DWARS is van mening dat ook de leden van de gemeenteraden van Bonaire, Sint Eustatius en Saba, stemrecht moeten krijgen voor de Eerste Kamer. Zo hebben alle Nederlanders voortaan stemrecht voor de Eerste Kamer. Van Nistelrooij: "De volksvertegenwoordiging is er voor alle Nederlanders, ook voor het Nederland in Caribisch gebied".

Noot voor de redactie,