Gemeente Utrecht

2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
79 vragen van de heer drs. R. Post
(ingekomen 23mei 2011)

De Partij van de Arbeid is een groot voorstander van snelle aanleg van de tramverbinding tussen het centraal station en De Uithof (HOV om de Zuid). Wie een dagje probeert mee te rijden op de huidige overvolle buslijn 12, zal het gauw met ons eens dat als een tram ergens snel nodig is, het op dit traject is. Volgens het collegeprogramma moet de Uithoflijn in 2015 gereed zijn. Tot onze verbazing lazen we in het AD-UN van zaterdag 21 mei 2011 ("Nog jaren wachten op tram Uithof") dat het Bestuur Regio Utrecht (BRU), medeverantwoordelijk voor de realisatie van de Uithoftram, inmiddels uitgaat van oplevering 'op zijn vroegst' in 2018. BRU-portefeuillehouder Gerritsen zegt in het krantenartikel dat de planning van 2015 te optimistisch is en technisch niet haalbaar.

De PvdA-fractie heeft hierover de volgende vragen aan het college:


1. Kent u de in het krantenbericht genoemde interne notitie van het BRU, waarin staat dat de tram op zijn vroegst in 2018 kan rijden? Is deze wijziging van de planning afgestemd met de gemeente Utrecht?
2. Is, uitgaande van een definitief trambesluit in juni 2011, het in het collegeprogramma opgenomen opleveringsjaar 2015 volgens u nog wel haalbaar? Zo nee, waarom niet? En welk jaar is in dat geval wel haalbaar?
3. Welke afspraken hebben het BRU en gemeente Utrecht gemaakt over het in te zetten trammateriaal? Mag uit de geciteerde uitspraken van wethouder Lintmeijer dat hij 'dringend aan het BRU gaat vragen waarom de aanschaf van het materiaal zo lang moet duren' dat BRU en gemeente hierin tot nu toe niet samen in optrekken? Wat was het antwoord van de dringende vraag' die u aan het BRU gesteld heeft?
4. Bent u het met de PvdA-fractie eens dat, mede gelet op het feit dat het Rijk zijn onder voorbehoud toegezegde bijdrage van E 110 mln. nog definitief moet bevestigen, het erg onwenselijk en ongelukkig is dat de gemeente en het BRU het onderling (openlijk) oneens zijn over de planning? Bent u bereid met de portefeuillehouder van het BRU af te spreken hierin voortaan wel samen op te trekken?
5. Kunt u toezeggingen dat u bij het raadsvoorstel voor het definitieve trambesluit, dat u voor juni hebt aangekondigd, ook een door de gemeente en het BRU gezamenlijk opgestelde planning levert, voorzien van bijbehorende risico's en onzekerheidsmarges?

---- --