Gemeente Oldebroek


Maatregelen tegen de eikenprocessierups

Het droge voorjaar is een goede voedingsbodem voor de eikenprocessierups. Deze rups vreet bomen (met name eikenbomen) kaal en bezorgt mensen huiduitslag, jeuk, rode ogen en zwellingen. De gemeente Oldebroek heeft maatregelen genomen om de schade zo veel mogelijk te beperken. Het bedrijf Jansen Bosbouw uit 't Harde is ingeschakeld om de rupsen te bestrijden. Inwoners van de gemeente Oldebroek kunnen nesten melden bij de gemeente, afdeling Omgeving, tel. 0525-638254 . Als het nest in een particuliere boom zit, zijn de kosten voor de inwoner. Deze bedragen minimaal ¤ 150,- (ex btw) en kunnen oplopen als een hoogwerker nodig is om het nest te verwijderen. De termijn waarbinnen het nest wordt verwijderd hangt af van de hoogte van het nest in de boom én de locatie.

Het eerst worden nesten verwijderd die lager dan vier meter in een boom zitten die buurt staat van scholen, speelterreinen, winkelcentra en langs fietspaden. Deze worden binnen een dag verwijderd. Hangt binnen de bebouwde kom een nest hoger dan vier meter dan worden ze binnen drie werkdagen bestreden. Als in het buitengebied de rupsen lager dan vier meter voorkomen, worden ze ook binnen drie werkdagen bestreden. Als hier een nest hoger dan vier meter hangt, worden ze niet bestreden. Om de bomen komt een rood/wit waarschuwingslint.

De eikenprocessierups
De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. De rups zit vooral in zomereiken. De rupsen eten eikenbladeren, met als zichtbaar gevolg kaalgevreten bomen. De brandharen van de rups zijn voor de mens bijzonder vervelend. De haren zijn pijlvormig en de rups schiet ze af bij een bedreiging. De haren dringen binnen in de huid, de ogen en de luchtwegen. De stoffen die van de haren afkomen, veroorzaken huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. De rupsen hoeven niet te worden aangeraakt om in contact te komen met de brandharen. De haartjes verspreiden zich met de wind. Ook na het vertrek van de rups, zitten de haren nog in de nesten. Na jaren kunnen deze nesten bij aanraking nog overlast veroorzaken. Ook dieren, met name honden, kunnen last hebben van de brandharen.