Ingezonden persbericht


Persbericht

23 mei 2011

Verzetsmuseum Amsterdam ontvangt EFRO-subsidie voor de uitbreiding met een kindermuseum

Het Verzetsmuseum Amsterdam heeft uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkelling van de Europese Commissie een subsidie van 300.000 euro ontvangen om het museum uit te breiden met een afdeling voor kinderen. Een aan het museum grenzende vervallen garage zal duurzaam worden verbouwd en ingericht voor kinderen van 9 tot 14 jaar. De realisatie van het kindermuseum, gepland voor het voorjaar van 2013, is dankzij deze bijdrage weer een stuk dichterbij gekomen.

Het kindermuseum stimuleert, alsdus het subsidiebesluit, de sociale cohesie in de cultureel diverse samenleving en gaat een dreigende tweedeling tegen. Het houdt de herinnering aan de gebeurtenissen tijdens de oorlog levend en maakt kinderen bewust van het belang van vrijheid en democratie.

Het Verzetsmuseum heeft een toenemend aantal bezoekers en de potentie om verder te groeien. De fysieke grenzen van het huidige gebouw beperken de groei, met name van het groepsbezoek van jaarlijks meer dan 15.000 scholieren. Door de uitbreiding kan het Verzetsmuseum aan de toenemende vraag van het onderwijs blijven voldoen, en zijn educatieve kernfunctie beter vervullen. Als enige kindermuseum over de Tweede Wereldoorlog in Nederland zal het kindermuseum ook een attractie worden voor gezinnen.

Naast de belangrijke Europese bijdrage, hebben dertig andere fondsen en overheden bijdragen toegezegd onder wie het Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg, het ministerie van VWS, het VSB fonds, de gemeente Amsterdam en de Stichting Democratie en Media. Het museum vraagt ook bijdragen aan bedrijven en particulieren om de financiering rond te krijgen.

De EFRO-bijdrage komt uit het programma Kansen voor West, een Europees stimuleringsprogramma in West-Nederland dat gericht is op het versterken van de sociaal-economische positie van de Randstad.




Ingezonden persbericht