Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Arnhem, 23 mei 2011

Gelders Burgerinitiatief 'Hartenkreet voor natuur en landschap' gedeeltelijk afgewezen

Het Gelders Burgerinitiatief 'Hartenkreet voor natuur en landschap' is vandaag gedeeltelijk gesneuveld bij Provinciale Staten. De indieners Volkert Vintges en Alex de Meijer zijn teleurgesteld over de wijze waarop de politiek met het Burgerinitiatief is omgegaan. "Eerst vond men onze tekst niet concreet genoeg. En toen we in overleg met de achterban op verzoek van de provincie de beslispunten verduidelijkten, werd ons handjeklap verweten". Vierduizend mensen ondertekenden 'Hartenkreet voor natuur en landschap' en daarmee kreeg het van alle Gelderse burgerinitiatieven de meeste steun­betuigingen.

'Hartenkreet voor natuur en landschap' kent vijf punten, waarover Provinciale Staten een beslissing namen. De eerste twee punten, over goed overleg met terrein­beheerders ten aanzien van beheer en over het afronden en inrichten van natuurgebieden zodat doelmatig en goedkoper beheer mogelijk wordt, konden rekenen op een meerderheid. Punten nummer 3, 4 en 5 kregen geen meerderheid. Deze gingen over het blijven verbinden van natuurgebieden, over het blijven beschermen en ontwikkelen van waardevolle cultuurlandschappen, en over het inzetten van voldoen­de eigen middelen voor natuurbeheer en -ontwikkeling. Het provincie­bestuur had al eerder aangegeven hier niets in te zien, onder meer vanwege de nog lopende onderhandelingen met het Rijk. De meerderheid in Provinciale Staten volgde vandaag deze lijn.

De indieners zijn mede namens de Hart voor Natuur-coalitie van zestien Gelderse natuur­organisaties teleurgesteld in het resultaat. Vooral ten aanzien van beslispunt 3 over natuurverbindingen lagen de meningen heel dicht bij elkaar. Zij verwijten de Staten niet echt op zoek te zijn geweest naar een vergelijk. Het is jammer dat het zo gelopen is, want nu is ook het zevende Gelderse Burgerinitiatief gedeeltelijk op een teleurstelling uitgelopen.