Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Eindhoven, 23 mei 2011

Verhogingen en acties in strijd om vakantiegeld

De strijd om het vakantiegeld onder spaarbanken is losgebarsten. Eind mei krijgen de meeste werknemers hun vakantiegeld weer gestort. De spaarbanken zien natuurlijk niets liever dan dat werknemers het geld direct op hun spaarrekening storten. Het gevolg: forse renteverhogingen en cadeautjes om de spaarder te lokken. Dat blijkt uit een inventarisatie van Geld.nl. Zaterdag verhoogde Bank of Scotland haar spaarrente zelfs met maar liefst 0,15 procent tot 2,75 procent. Dat is op dit moment het hoogste tarief op een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden.

Traditioneel spelen spaarbanken in de maand mei in op het vakantiegeld. Dit jaar gebeurt dit misschien nog wel heviger dan anders. De banken hebben het geld namelijk hard nodig. Vanaf 2013 worden geleidelijk de regels uit het nieuwe internationale bankenakkoord, Basel III, ingevoerd. Dit akkoord vereist dat banken hogere buffers aanhouden en daarvoor moet worden gespaard door de banken. Het vakantiegeld van de consument is daarbij natuurlijk een welkome aanvulling.

Bank of Scotland heeft de grootste renteverhoging doorgevoerd,maar ook andere banken hebben de afgelopen weken hun rentetarieven verhoogd. Op dit moment bieden vijf spaarbanken een maximale rente van 2,6 procent op hun spaarrekeningen en nog eens zes banken bieden 2,5 procent. Van de banken die 2,6 procent spaarrente bieden, kan bij MoneYou, WestlandUtrecht Bank en Centraal Beheer dit tarief worden behaald zonder beperkende voorwaarden. Reaal en SNS Bank bieden dit tarief ook, maar dan moet de spaarder minstens 10.000 euro op de spaarrekening hebben staan.

Om de consument te overtuigen het vakantiegeld op de spaarrekening te storten, gooien diverse spaarbanken acties en cadeautjes in de strijd. Geld.nl inventariseerde de verschillende acties. SNS Bank bijvoorbeeld, geeft gekleurde zonnebrillen cadeau voor wie minimaal 500 euro van het vakantiegeld stort. REAAL verloot iPads 2 onder spaarders die dit bedrag storten op een spaar- of beleggingsrekening en bij RegioBank ontvangt men bij storting van minimaal 500 euro een set zomerglazen. Rabobank heeft een spaaractie waarbij de spaarder kans maakt op 500 euro extra spaargeld wanneer deze tenminste 500 euro van zijn vakantiegeld overmaakt naar een Rabobank spaarrekening.

Weinig bereidheid tot sparen vakantiegeld

Helaas voor de banken blijken werknemers echter niet erg bereid hun vakantiegeld te sparen. Uit recentelijk gepubliceerd onderzoek van ING en MoneYou blijkt dat slechts 1 op de 5 werknemers hiervoor kiest. De meesten besteden het geld toch het liefst gewoon aan de vakantie zelf. In het onderzoek van ING kiest 40,6 procent hiervoor en bij MoneYou zelfs 50 procent. Verder wordt het vakantiegeld vooral gebruikt voor het doen van grote uitgaven (ruim 20 procent) of het aflossen van schulden (ruim 16 procent).

Volgens MoneYou spaart de werknemer die zijn vakantiegeld op een spaarrekening stort vaak voor een langere vakantie. De bank speelt hier dan ook op in met de slogan 'Maak van je vakantie-geld: je-grote-wereldreis-geld' om de doelspaarrekening te promoten. Andere populaire spaardoelen voor het vakantiegeld zijn volgens MoneYou de woning of een verbouwing.

Gezien de acties en renteverhogingen van de laatste weken loont het dus de moeite als consument om de eigen spaarrekening eens goed tegen het licht te houden. De kans is groot dat er een alternatief is met een gunstigere rente en betere voorwaarden.

Noot voor de redactie,