Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

10 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 201004200/1/M3
datum van uitspraak: woensdag 25 mei 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Randweg' van de gemeente Strijen) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Strijen van het bestemmingsplan 'Randweg'. De gemeente Strijen wil om het dorp Strijen een nieuwe randweg aanleggen om zo een oplossing te bieden voor de verkeersproblemen. In het plan is het tracé van de nieuwe randweg opgenomen, inclusief de aansluitingen op de bestaande wegen en de bijbehorende groenstroken en waterpartijen. Het tracé loopt van de Weelsedijk via de Schenkeldijk, Schelpweg en de Moricaanseweg langs de Broekweg naar de Edisonweg ten zuiden van het Land van Essche. Zes inwoners uit Strijen zijn het niet eens met het plan en zijn daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een van hen betoogt dat de gemeenteraad een uitgebreid onderzoek naar de milieugevolgen van de weg had moeten doen. Ook vreest de man dat de aanleg van de weg nadelige gevolgen heeft voor het nationaal landschap Hoeksche Waard. Alle bezwaarmakers voeren aan dat door de aanleg van de weg verkeersonveilige situaties zullen ontstaan. Ook zijn zij bang dat hun woon- en leefklimaat wordt aangetast. Zie ook de uitspraak met zaaknummer 201004875/1 die de Raad van State eveneens op 25 mei a.s. openbaar maakt. Die uitspraak gaat over de vaststelling van de hogere geluidswaarden voor enkele woningen langs het tracé. Als gevolg van dat besluit mag er bij deze woningen meer geluid worden geproduceerd. De zes inwoners die zich tegen het bestemmingsplan hebben verzet, zijn ook tegen dit besluit in beroep gekomen bij de Raad van State. Die heeft beide zaken op 11 januari jl. op zitting behandeld.
2. 201004558/1/R2, 201005156/1/R2 en 201005280/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 25 mei 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Natuurbeschermingswet
inhoudsindicatie:

(Begrenzing natuurgebieden 'Waddenzee', 'Noordzeekustzone' en 'Duinen Ameland') Uitspraak over het besluit van de toenmalige minister van LNV om de begrenzing van delen van de beschermde natuurgebieden 'Waddenzee', 'Noordzeekustzone' en 'Duinen Ameland' te wijzigen. Dit is een besluit op grond van de Natuurbeschermingswet. Deze deelgebieden zijn niet toegankelijk voor publiek en vissers. Zo wordt het gebied Den Oever Leidam van 1 maart tot half augustus gesloten om ervoor te zorgen dat er rust ontstaat voor de lepelaars in het gebied. Verder worden de grenzen aangepast van het gesloten gebied Simonszand om zeehonden en steltlopers beter te beschermen. Ook de begrenzing van het gebied Jacobsruggen is aangepast, omdat het noordwesten van het gebied niet meer bijzonder is voor zeehonden. De begrenzing van de gebieden Rottumerplaat, Boschwad-Schild, Sparregat-Horsbornzand, Oostpunt Schiermonnikoog en Groene Strand Ameland is aangepast vanwege de natuurlijke dynamiek van deze gebieden. Het Productschap Vis, het Koninklijk Nederlands Watersportverbond en de vereniging Wadvaarders zijn tegen het besluit van de minister in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het productschap is het onder meer niet eens met het besluit van de minister om de toegang tot de gebieden te beperken. Hierdoor zouden de vissers inkomsten verliezen. De minister had met deze economische belangen meer rekening moeten houden, aldus het productschap. Verder had de minister volgens hem beter moeten onderzoeken welke delen van de natuurgebieden afgesloten konden worden. Het watersportverbond vindt dat de minister beter had moeten motiveren dat verstoring van vogelsoorten ook daadwerkelijk de instandhouding van de vogelsoorten schaadt. Volgens hem is de toegangsbeperking namelijk niet nodig voor de instandhouding van vogelsoorten. Het verbond en de Wadvaarders zijn het verder vooral niet eens met de toegangsbeperking voor het Simonszand en Jacobsruggen. Volgens hen had de minister beter moeten motiveren waarom aanpassing van de begrenzing van Simonszand en Jacobsruggen nodig is voor zeehonden en vogelsoorten. De Raad van State heeft de zaak op 15 april jl. op zitting behandeld.
3. 201005951/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 25 mei 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Weigering gemeente om op te treden tegen 'drankketen' in Wymbritseradiel) Uitspraak over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Wymbritseradiel van het verzoek van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) om op te treden tegen een aantal jongerenketen in de gemeente. Het gaat om één keet in Oudega en een aantal in Heeg. De afdeling Sneek van KHN heeft de gemeente gevraagd maatregelen te nemen tegen de keten, omdat deze niet beschikken over drank- en horecavergunningen, terwijl de jongeren wel zouden betalen voor de drank en dus een vergunning nodig is. Het gemeentebestuur heeft dit in eerste instantie niet bestreden, maar het kiest er voor om de keten volgens zijn vast 'ketenbeleid' te gedogen. Volgens het gemeentebestuur wegen de belangen van de lokale horeca niet op tegen de belangen die gemoeid zijn met het in stand houden van de keten. De rechtbank in Leeuwarden heeft in mei 2010 het beroep van KHN tegen de weigering om op te treden, gegrond verklaard. Naar het oordeel van de rechtbank had het gemeentebestuur niet mogen afzien van het treffen van maatregelen tegen de keten. Het college van burgemeester en wethouders van Wymbritseradiel is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is hiertegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft op 3 februari 2011 een zogenoemde tussenuitspraak gedaan in deze zaak. In die uitspraak heeft het gemeentebestuur van Wymbritseradiel de opdracht gekregen om te onderzoeken hoe de drankverstrekking in de keten nu feitelijk verloopt. Het gemeentebestuur had dat tot dan toe niet gedaan. Het gemeentebestuur heeft in maart 2011 de resultaten van het onderzoek aan de Raad van State toegezonden en laten weten dat het zijn besluit om niet op te treden, handhaaft. Uit het onderzoek concludeert het gemeentebestuur dat het niet bevoegd is om maatregelen te nemen, omdat in de jongerenketen geen horecabedrijf wordt uitgeoefend. Op 25 mei a.s. doet de Raad van State een definitieve uitspraak in deze procedure.
4. 201007740/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 25 mei 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan ''t Nieuwe Havenkwartier eerste fase' van de gemeente Lisse) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Lisse van het bestemmingsplan ''t Nieuwe Havenkwartier 1e fase'. Het plan maakt de herontwikkeling mogelijk van de bloembollenveiling Hobaho die daar eerder was gevestigd. De veiling is verplaatst en de gemeente wil op deze plek 'een hoogwaardig stedelijk woongebied' creëren. Het plan maakt de bouw van acht herenhuizen mogelijk op het voormalige parkeerterrein van de veiling. De uitspraak gaat ook over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Lisse voor de acht herenhuizen heeft verleend. Ten slotte gaat de uitspraak ook over de vergunning die het gemeentebestuur heeft verleend voor de kap van zes bomen aan de noordzijde van de Hobahostraat. Zowel het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan als de bouw- en de kapvergunning zijn gecombineerd in één besluit. Tegen dit besluit is een aantal omwonenden in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen dat de woningen hun woon- en leefklimaat zullen aantasten. Verder vrezen ze een tekort aan parkeerplaatsen, omdat de woningen worden gebouwd op een parkeerterrein dat nog steeds in gebruik is. De gemeente had daar beter onderzoek naar moeten doen, aldus de bewoners. Verder zijn zij bang voor geluidsoverlast en voor een verminderde lichtinval in hun eigen woningen. Ten slotte zouden er problemen kunnen ontstaan bij de riolering omdat daarop meer woningen worden aangesloten. De Raad van State heeft de zaak op 8 maart jl. op zitting behandeld.
5. 201009676/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 25 mei 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Wet openbaarheid van bestuur
inhoudsindicatie:

(Verzoek om informatie door journalist over actieplan 'Nederland in Open Verbinding' van de Rijksoverheid) Uitspraak over het verzoek van een journalist uit Ede aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) om informatie openbaar te maken. Het gaat om informatie over de uitvoering van het actieplan 'Nederland in Open Verbinding' door gemeenten. Hij heeft dit verzoek gedaan op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Het actieplan heeft betrekking op een project om de elektronische dienstverlening binnen de overheid te verbeteren. De Rijksoverheid wil bevorderen dat overheden en semipublieke instellingen open standaarden en open source software gebruiken. Ook de VNG was bij dit project betrokken. De VNG heeft de journalist in een brief laten weten dat documenten over het actieplan op haar website zijn gepubliceerd en dat zij niet over andere documenten over dat onderwerp beschikt. De VNG heeft hem daarbij ook aangegeven dat de Wob niet op haar vereniging van toepassing is. Daar is de journalist het niet mee eens. De rechtbank in Arnhem oordeelde in augustus 2010 dat zij niet bevoegd was om over deze zaak te oordelen, omdat de VNG geen bestuursorgaan is. De beslissing van de VNG was daarom ook geen besluit waartegen de journalist bezwaar en beroep kon indienen. De journalist laat het er niet bij zitten en is tegen die uitspraak in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hem is de VNG wel een bestuursorgaan of een instelling die onder de verantwoordelijkheid valt van een bestuursorgaan, zodat de brief moet worden aangemerkt als een besluit waartegen geprocedeerd kan worden. Hij is bang dat bstuursorganen de informatie die hij zoekt kunnen onderbrengen bij de VNG, zodat op die manier de informatie niet openbaar gemaakt hoeft te worden. De Raad van State heeft de zaak op 21 april jl. op zitting behandeld.
6. 201010588/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 25 mei 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Gelderland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'De Eilanden' van de gemeente Harderwijk) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Harderwijk van de uitwerking van het bestemmingsplan 'De Eilanden'. Het plan maakt woningbouw mogelijk in het gebied De Eilanden dat deel uitmaakt van Waterfront-Zuid Waterstad. Bowlingcentrum Harderwijk is het er niet mee eens dat het wordt 'wegbestemd' om plaats te maken voor woningen, verkeer en water. Volgens het bowlingcentrum is het plan financieel niet uitvoerbaar en had de gemeenteraad eerst onderzoek moeten doen naar mogelijke schadeclaims. Ook vindt het bowlingcentrum dat de gemeenteraad meer rekening had moeten houden met zijn belangen. De huidige plek van het bowlingcentrum is bij uitstek geschikt, omdat het geen zogenoemd 'geluidgevoelig object' is waarmee rekening moet worden gehouden, aldus het centrum. Dit in tegenstelling tot woningen die daar in de buurt mogen komen. Ten slotte vindt het bowlingcentrum dat voor verkeersoverlast in de 30 km/uur-zone rondom het centrum niet hoeft te worden gevreesd. Daarom is het bowlingcentrum in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze heeft de zaak op 21 april jl. op zitting behandeld.
7. 201010845/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 25 mei 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Dwangsommen voor biovergistingsbedrijf uit Oijen) Uitspraak over de dwangsommen die het college van gedeputeerde staten van Noord Brabant heeft opgelegd aan een biovergistingsbedrijf aan de Parallelstraat in Oijen. Volgens het provinciebestuur overtreedt het bedrijf op vijf punten de normen uit de milieuvergunning. Het zou gaan om overtredingen van de geurnormen en van de normen voor de uitstoot van proces- en ruimtelucht naar de buitenlucht. Het bedrijf voert aan dat het provinciebestuur de dwangsommen had moeten intrekken omdat het bedrijf inmiddels op alle punten aan de vergunning zou voldoen. Het had bovendien alles in het werk gesteld om de overtredingen te beëindigen, aldus het bedrijf. Daar had het provinciebestuur volgens hem rekening mee moeten houden. Verder vindt het dat het provinciebestuur te snel dwangsommen heeft opgelegd, omdat de biovergistingsinstallatie een experimentele installatie is die nog 'ingeregeld' moest worden. Daarom is het bedrijf tegen de dwangsommen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de uitspraak met zaaknummer 201012045/1 die de Raad van State eveneens op 25 mei a.s. openbaar maakt. Die uitspraak gaat over dwangsommen die aan het bedrijf zijn opgelegd vanwege overtreding van de geluidsnormen. De Raad van State heeft beide zaken op 13 april jl. op zitting behandeld.
8. 201010903/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 25 mei 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Maatregelen vanwege kinderopvang bij gastouder in Den Haag) Uitspraak over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Den Haag waarbij bestuursdwang is toegepast tegen een inwoonster uit Den Haag. De vrouw is gastouder en vangt in haar woning aan de Stiemensvaart kinderen op. Volgens het gemeentebestuur draagt de opvang niet bij aan een goede en gezonde ontwikkeling van het kind in een veilige en gezonde omgeving. Daarom wil het gemeentebestuur dat de vrouw stopt als gastouder. De vrouw is het hier niet mee eens. De rechtbank in Den Haag oordeelde in oktober 2010 dat het gemeentebestuur niet bevoegd was om het besluit tot bestuursdwang te nemen. Die bevoegdheid zou het gemeentebestuur alleen hebben voor een kindercentrum of een gastouderbureau, maar niet voor een gastouder zelf. Het gemeentebestuur is het niet eens met deze uitspraak en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 9 mei jl. op zitting behandeld.
9. 201010946/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 25 mei 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Intrekking milieuvergunning van grindbedrijf uit Almelo) Uitspraak over de intrekking door het college van gedeputeerde staten van Overijssel van de milieuvergunningen van een grindbedrijf uit Almelo. Het provinciebestuur heeft ook besloten dat het bedrijf zijn deuren moet sluiten. Het bedrijf zou regelmatig de milieuvoorschriften en de bodembeschermingsregels hebben overtreden. Zo wordt onder meer slib en fijn zand niet jaarlijks afgevoerd, ontbreekt er een wal tussen het spoelwaterbassin en de opslagplaats voor slib en fijn zand en ontbreekt er een controleput, aldus het provinciebestuur. Omdat het bedrijf in het verleden de milieuregels al vele malen heeft overtreden en eerdere dwangsommen geen effect hebben gehad, vindt het provinciebestuur dat intrekking van de vergunningen en sluiting van het bedrijf de enige optie is. Het bedrijf verzet zich hiertegen. Volgens hem wordt het dubbel gestraft door zowel de vergunningen in te trekken als het bedrijf te sluiten. Dit zou tot kapitaalvernietiging leiden. Bovendien zou onder het nieuwe management van het bedrijf een groot aantal overtredingen inmiddels zijn beëindigd. Het provinciebestuur had daarin aanleiding moeten zien om het bedrijf nog een kans te geven, aldus de nieuwe directie van het bedrijf. Daarom is het bedrijf tegen zowel de intrekking van de milieuvergunningen als tegen de sluiting in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de uitspraak met zaaknummer 201005294/1 die de Raad van State eveneens op 25 mei a.s. openbaar maakt. Die uitspraak gaat over een dwangsom die het provinciebestuur aan het bedrijf heeft opgelegd vanwege het overtreden van de milieuregels. De Raad van State heeft beide zaken op 14 maart jl. op zitting behandeld.
10. 201100717/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 25 mei 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Onderwijszaken
inhoudsindicatie:

(Goedkeuring plan van scholen van de gemeente Steenwijkerland) Uitspraak over de goedkeuring door de minister van Onderwijs van de plaatsing van een basisschool op het Plan van Scholen 2011-2013 van de gemeente Steenwijkerland. Het gaat om een school voor algemeen bijzonder onderwijs in buurtschap Tuk. De school start op 1 augustus 2011. De vereniging voor Protestant Christelijk Onderwijs Accrete heeft 17 basisscholen in de gemeenten Steenwijkerland en Zwartewaterland. De vereniging vreest leerlingen te zullen verliezen door de komst van de nieuwe basisschool in Tuk. Bovendien gaat de gemeente er volgens haar onterecht van uit dat zij geen school in Tuk wil starten. Verder zouden de berekeningen naar de verwachte leerlingaantallen op de nieuwe school niet juist zijn. De minister had daarom het plan van scholen niet mogen goedkeuren. De vereniging is daarom tegen die beslissing in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 31 maart jl. op zitting behandeld. pagina: 1 rss feeds disclaimer links sitemap the council of state le conseil d'état der staatsrat