Ingezonden persbericht


Nederlandse inzending toont kracht culturele infrastructuur

Opera Aperta / Loose Work
Nederlands Paviljoen
54ste Biënnale van Venetië
4 juni-27 november 2011

Deelnemers: Barbara Visser, Herman Verkerk, Johannes Schwartz, Joke Robaard, Maureen Mooren, Paul Kuipers, Sanneke van Hassel, Yannis Kyriakides, Ernst van der Hoeven

Curator: Guus Beumer

Organisatie: Mondriaan Stichting

www.venicebiennale.nl

In de afgelopen weken heeft het project Opera Aperta / Loose Work, de Nederlandse inzending voor de Biënnale van Venetië, zich op bijzondere wijze vertakt en verdiept.

Op uitnodiging van het deelnemerscollectief is landschapsarchitect Ernst van der Hoeven gevraagd een bijdrage te leveren aan de buitenruimte voor het Nederlands paviljoen. Deze bijdrage wordt door AkzoNobel Art Foundation ondersteund.

Verder is een samenwerking ontstaan met Premsela, Nederlands instituut voor design en mode. Op woensdag 1 juni vindt ter markering van de première van het Nederlands paviljoen een mode-interventie plaats.

Door de toevoeging van landschapsarchitectuur en mode raakt Opera Aperta / Loose Work dieper geworteld in de Nederlandse culturele infrastructuur, die een belangrijke drager vormt van dit project. Deze infrastructuur heeft aan legitimiteit verloren, waardoor de publieke ruimte, de maatschappelijke positie van kunst en kunstenaar en het idee van gemeenschap opnieuw moeten worden gedefinieerd in Nederland.

Opening Nederlands Paviljoen

De Nederlandse inzending aan de Biënnale van Venetië wordt op 1 juni om 12 uur geopend door Gitta Luiten, directeur Mondriaan Stichting en Guus Beumer, curator.

De Mondriaan Stichting is sinds 1995 verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending op de Biënnale van Venetië, en benoemt voor iedere inzending een curator.