Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Deventer, 23 mei 2011

Consortium Factory of the Future geeft beste visie op chemische industrie 2040

Het team van de Factory of the Future heeft tijdens het congres Deltavisie 2011 op 19 mei 2011 de wedstrijd 'Back from the Future II - De fabriek van de toekomst' gewonnen. De wedstrijd werd uitgeschreven door Petrochem en de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) en bestond uit de opdracht om een visie op de chemische industrie in 2040 te geven. Het team van de Factory of the Future was een van de drie finalisten. Het aanwezige publiek en een vakkundige jury onder leiding van emeritus professor Jacob Moulijn (Chemical Engineering, TU Delft) kozen uiteindelijk de Factory of the Future als winnaar. De jury waardeerde met name de ketenbenadering binnen de visie, wat tot uiting kwam in de samenwerking van verschillende ketenpartners in het project.

Op initiatief van AkzoNobel zijn DSM, Royal Cosun, DPI Value Centre, Witteveen+Bos, BECO en Search in 2010 bij elkaar gekomen in het consortium 'Factory of the Future'. Als ketenpartners ontwikkelen zij onder meer een visie op fabrieken van de toekomst. De fabriek van de toekomst kan niet los worden gezien van zijn keten. De kwaliteit van de keten heeft invloed op de kwaliteit van het eindproduct van het fabrieksproces. Het is dan ook van groot belang om vanaf de eerste (proces)ontwerpen inzicht te krijgen in de keten en met name in de impact van de fabrieksprocessen op de keten.

Binnen het project voor de Factory of the Future is een parametrisch model ontwikkeld waarmee direct inzicht wordt gegeven in de keten van de nieuwe fabrieken en fabrieksprocessen. Het model toont de impact van de nieuwe fabriek op zijn omgeving. Gebruikers van het model worden zich direct bewust van de impact van de keuzes die ze maken bij het ontwerpen van een nieuwe fabriek, het laat bijvoorbeeld op een kaart zien hoeveel hectare maïsveld er nodig is om als grondstof voor het fabrieksproces te dienen. De duurzaamheid van de fabriek wordt op deze manier vanaf de initiatieffase geïntegreerd in het ontwerpproces.

Witteveen+Bos

Binnen het consortium heeft Witteveen+Bos kennis ingebracht op het gebied van Cradle to Cradle©, fabrieksgebouwen, watergebruik en energieverbruik. Daarnaast heeft Witteveen+Bos het parametrisch model ontwikkeld dat de vertaling vormt van de visie van de Factory of the Future. Dit parametrisch model wordt door Witteveen+Bos inmiddels ingezet binnen verschillende projecten, waaronder waterzuiveringsinstallaties, stedelijke ontwikkelingen en gebouwen.

--------------------------------