Filharmonie zoekt jongeren voor improvisatie

23/05/2011 16:35

StampMedia

Filharmonie zoekt jongeren voor improvisatie

Tot 1 juni kunnen jongeren zich inschrijven voor het Re-Mix Orchestra van deFilharmonie. Onder begeleiding van Paul Griffiths componeren ze een werk. Op 3 en 4 september is hun improvisatie te horen in deSingel en op het Sint-Jansplein.

===

Dit artikel kan worden gepubliceerd, mits correct geciteerd:

© 2011 - StampMedia - Ellen Kil

Filharmonie zoekt jongeren voor improvisatie

Tot 1 juni kunnen jongeren zich inschrijven voor het Re-Mix Orchestra van deFilharmonie. Onder begeleiding van Paul Griffiths componeren ze een werk. Op 3 en 4 september is hun improvisatie te horen in deSingel en op het Sint-Jansplein.

Paul Griffiths staat bekend om zijn talent in elke mens muzikale gaven bloot te leggen, ongeacht achtergrond of voorkennis. Vier dagen brengt hij de deelnemers improvisatietechnieken bij. Hij speelt noten en motieven uit diverse stukken, waarmee de jongeren een mix van jazz, pop, klassieke en niet-westerse muziek componeren. Na een week vol repetities verzorgt de groep het voorprogramma van jazzpianist Jef Neve.

Voor herhaling vatbaar

Het project richt zich tot jongeren van twaalf tot zeventien jaar. "Veel jongeren doen jaar na jaar mee", vertelt Ilse Delmeire, assistente artistieke planning en tourneemanager. "Van de 35 deelnemende jongeren van vorig jaar nemen 25 opnieuw deel. De andere zijn op vakantie of worden te oud."

Hélène Elst (18) studeert fagot aan het conservatorium en speelt al zes jaar in het Re-Mix Orchestra. "De kruisbestuiving tussen verschillende culturen intrigeert mij. Het klinkt altijd anders", legt ze uit. "Klassieke en moderne muziekgenres, oosterse en westerse instrumenten versmelten. Alles is mogelijk. Ik heb al rapnummers geschreven op muziek van Bach met een stevige beat. Als hedendaags musicus mag je niet alleen achter de pupiter zitten en spelen. Je moet over de grenzen heen kijken." Violist Merlijn De Coorde (14) neemt al sinds 2007 deel en geniet vooral van de gemoedelijke sfeer. "De mensen van deFilharmonie zijn bijna vrienden geworden. Ik heb ook bijzondere instrumenten ontdekt, zoals het harmonium van Achmed."

Uitdaging op maat

Wie geen muziekles volgt, leert bij op vlak van techniek. "Professionele muzikanten van deFilharmonie geven handige tips die het spel vergemakkelijken", vertelt Elst. "Ze helpen ons met de vingerzetting of vereenvoudigen de melodie."

Jongeren van de muziekschool leren dan weer improviseren en op het gehoor spelen. "Ik heb geen improvisatietalent," geeft De Coorde toe, "maar in het Re-Mix Orchestra met een partituur spelen? Dat past gewoon niet." "Improviseren is vooral durven", meent Elst. "Je probeert verschillende melodieën en akkoorden uit op goed geluk. Zo groeiden ook de meeste klassieke stukken. Ze zijn pas later op papier gezet."

Exotische instrumenten

Momenteel hebben vooral strijkers, houtblazers, koperblazers en pianisten zich ingeschreven. "We hebben ook een beatboxer en een accordeonist, maar zijn nog op zoek naar zang, elektrische gitaar en basgitaar", vertelt Delmeire. "Ook exotische, niet-westerse instrumenten als sitar en harmonium mogen niet ontbreken." De workshops vinden in de laatste week van de zomervakantie plaats, dus iedereen kan deelnemen.

Deelnemers kunnen rekenen op een enthousiast publiek. "Familie, muziekfanaten, passanten, iedereen komt luisteren en elke speler schittert op zijn manier", zegt Elst. "De beste muzikanten staan niet op de voorgrond. Ook beginners soleren en het resultaat mag er wezen."

Zin om mee te spelen? Surf dan naar www.defilharmonie.be/re-mix-orchestra.

© 2011 - StampMedia - Ellen Kil

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel