Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Taskforce Verlichting introduceert netwerk van regionale en provinciale ambassadeurs

Bestuurlijke ambassadeurs zorgen voor draagvlak en voortgang energiebesparing in de openbare verlichting

Utrecht, 23 mei 2011 - Om draagvlak en voortgang te creëren bij het realiseren van energiebesparing in de openbare verlichting heeft de Taskforce Verlichting onlangs een bestuurlijk netwerk van ambassadeurs samengesteld. Het netwerk bestaat uit enthousiaste gemeentelijke en provinciale bestuurders die andere bestuurders enthousiasmeren, zorgdragen voor kennisuitwisseling en op bestuurlijk niveau afspraken kunnen maken over de ambities voor energiebesparing in hun regio. Uiteindelijke doel van het netwerk is meer energiebesparing in de openbare verlichting te bewerkstellingen.

Het energiebesparingspotentieel in de openbare verlichting is groot. Door lagere energie- en onderhoudskosten leiden energiebesparende maatregelen in de openbare verlichting tot structureel lagere kosten voor gemeenten en provincies. Het overgrote deel van gemeenten en provincies is inmiddels dan ook aan de slag om energiebesparing in de openbare verlichting te realiseren.

"Toch blijft de tot op heden gerealiseerde en geambieerde energiebesparing achter bij de doelstellingen van de Taskforce Verlichting", aldus Rob Metz, voorzitter van de Taskforce Verlichting - Openbare Verlichting (OVL). "Sommige OVL-beheerders zijn afhoudend of weten niet goed hoe ze het onderwerp effectief kunnen aanpakken. Zij worden onvoldoende ondersteund door bestuurders en/of het management om met ambitieuze plannen te komen. Het bestuurlijke netwerk van regionale en provinciale ambassadeurs moet hier verandering in brengen".

De bestuurlijke ambassadeurs - vooral wethouders en enkele gedeputeerden - zetten zich in om andere gemeentelijke en provinciale bestuurders te enthousiasmeren en dragen zorg voor kennisuitwisseling tussen bestuurders. Hiertoe zullen zij onder meer regionale bijeenkomsten organiseren en voorzitten. Daarnaast worden waar mogelijk provinciale en/of regionale afspraken gemaakt over de te realiseren energiebesparing en de te treffen maatregelen. Ook kunnen zo nodig gezamenlijk afspraken worden gemaakt met netbeheerders en installateurs.

Leden bestuurlijk netwerk

Voorzitter van het bestuurlijk netwerk is dhr. R. Metz, wethouder van Apeldoorn en tevens voorzitter van de Taskforce Verlichting - OVL. Overige leden zijn: mw. K. Dekker, wethouder gemeente Groningen, dhr. A.L. Langius, wethouder gemeente Assen, dhr. W. van den Berg, burgemeester gemeente Ferwerderadiel en voorzitter Stichting Openbare Verlichting Fryslân, dhr. B. van de Weerd, wethouder gemeente Ede, mw. L. Vissers-Koopman, wethouder gemeente Zaanstad, dhr. P.J.M. van Domburg, wethouder gemeente Zoetermeer, mw. L. Meeuwisse, wethouder gemeente Goes, dhr. R. Lauwerier, wethouder gemeente Tilburg en dhr. J. Teeuwen, wethouder gemeente Venlo.

Over de Taskforce Verlichting - Openbare Verlichting (OVL)

De Taskforce Verlichting voert, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, activiteiten uit om energiezuinige verlichting in Nederland tot de standaard te maken en lichthinder te beperken. Zie www.taskforceverlichting.nl. De projectgroep Openbare Verlichting (OVL) richt zich op het realiseren van energiebesparing in de openbare verlichting. In de projectgroep werken marktpartijen, overheidsorganen en brancheverenigingen samen. Zie www.agentschapnl.nl/openbareverlichting