Provincie Noord-Holland


-PERSBERICHT-

Geachte redactie,

Noord-Holland

- Persbericht -

VVD verdedigt belangen agrariërs
bij herziening Structuurvisie

Haarlem 23 mei 2011

Tijdens de vergadering van Provinciale Staten over de Structuurvisie op maandag 23 mei 2011 heeft de VVD de belangen van de Noord-Hollandse landbouw sterk verdedigd.

De VVD diende een amendement in met de andere coalitiepartijen CDA, D66 en PvdA, en werd hierin gesteund door de ChristenUnie-SGP en de PVV; wat resulteerde in een ruime meerderheid in de Staten.

Door dit amendement is uitbreiding van agrarische bedrijven mogelijk via een ontheffing van Gedeputeerde Staten, waarbij geen voorgeschreven maximum aantal hectaren is vastgelegd.

Zowel in gebieden voor gecombineerde landbouw (grofweg het zuidelijk deel van de provincie tot de lijn Alkmaar-Hoorn) als in gebieden voor grootschalige landbouw (het noordelijke gedeelte behalve Wieringen en Texel) is nu uitbreiding van bestaande agrarische bedrijven op de huidige locatie mogelijk via een ontheffing van Gedeputeerde Staten; dit geldt ook voor bestaande intensieve veehouderijen. Deze ontheffing maakt in gebieden voor gecombineerde landbouw bouwpercelen mogelijk groter dan 1,5 hectare, en in gebieden voor grootschalige landbouw grotere percelen dan 2 hectare.

Intensieve veehouderij wordt echter wel beperkt op andere manieren: nieuwvestiging wordt niet toegestaan in Noord-Holland, en ook omschakeling van een grondgebonden agrarisch bedrijf naar intensieve veehouderij is niet mogelijk.

Ruimte voor landbouw
Door niet van te voren te strakke regels op te leggen, wil de VVD ruimte blijven geven aan agrarische ondernemers die willen uitbreiden.

De oppositie probeerde daarentegen met verschillende moties en amendementen de agrarische sector verder te beperken. De VVD heeft in dezen de ruimtelijke mogelijkheden voor agrarische ondernemers ondersteund; de Noord-Hollandse landbouw wordt door de VVD dan ook gezien als een van de meest vitale pijlers van de economie in deze provincie.

Met dit besluit worden grotere landbouwarealen mogelijk maar niet vanzelfsprekend; de provincie zal hierbij zeer concreet maatwerk moeten leveren. Bij ontheffingsaanvragen voor bebouwing op landbouwpercelen dienen allereerst nut en noodzaak te worden aangetoond. Vervolgens buigt de Adviescommissie Ruimtelijk Ordening (ARO) zich over de aanvraag, waarna een advies aan GS wordt uitgebracht. Dit advies is niet bindend, maar zal zwaar meewegen in de uiteindelijke besluitvorming door Gedeputeerde Staten.

Achtergrond:

Na de besluitvorming over de Provinciale Structuurvisie in PS op 21 juni 2010 hebben Gedeputeerde Staten later dat jaar besloten om de Structuurvisie te herzien voor wat betreft de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), ecologische verbindingszones, weidevogelleefgebieden en intensieve veehouderij.

In de PS-vergadering van 7 februari 2011 stond de herziening op de agenda, maar tijdens de vergadering is door PS besloten om de besluitvorming aan de nieuwe Staten (na de verkiezingen van 2 maart 2011) over te laten. Dit werd mede besloten vanwege de grote hoeveelheid aan ingediende moties en amendementen, die veelal tegenstrijdig waren. Het uitstel bood de gelegenheid aan GS om de amendementen en moties te voorzien van een juridisch en/of ambtelijk advies, zodat de consequenties duidelijk zouden zijn.



Provincie Noord-Holland