Nationaal crowdfunding platform voor cultuur en maatschappij van start


AMSTERDAM, 20110523 -- Crowdfunding is het nieuwe buzz-woord. Zelf geld ophalen bij het publiek en niet meer wachten op subsidies van de overheid, dat is het idee achter dit nieuwe crowdfunding platform. Het Amsterdamse bedrijf Crowdfunding Facilities richt zich speciaal op culturele en maatschappelijke organisaties. Voor hen waren er tot nu toe geen concrete mogelijkheden om met crowdfunding van start te gaan.

Crowdfunding is fondsenwerving via het internet, waarbij grote groepen mensen kleine bedragen doneren. Een fenomeen dat afkomstig is uit Amerika en langzaam ook voet aan de grond krijgt in Europa. Met het geld worden projecten gerealiseerd die anders niet tot stand zouden komen.

“We waren meteen verkocht toen we voor dit concept werden benaderd, want cultureel ondernemerschap vinden wij belangrijk. Met crowdfunding vragen we het publiek te helpen om ons populaire programma de Open Bak in stand te  houden,” zegt Pia van den Berg, directeur van de Engelenbak in Amsterdam.

Ook Marjolein Rietveld, directeur van Kunstbende, is enthousiast. Marjolein Rietveld: “Dit jaar willen we voor het eerst een  theatertour organiseren met een selectie van talentvolle jongeren die bij ons in de landelijke finale stonden. Daar moet nog wat geld bij. Maar wij vertrouwen erop dat we dit met crowdfunding voor elkaar zullen krijgen.”

Jacqueline van Benthem, algemeen directeur van ITs Festival Amsterdam: “Ook ITs zoekt naar nieuwe manieren van financiering, nu er flink bezuinigd gaat worden in de culturele sector, om de toekomst van het festival veilig te kunnen stellen. Ik verwacht dat crowdfunding een goede aanvulling kan zijn op de traditionele manieren van fondsenwerving. ITs heeft om die reden direct een crowdfunding webpagina aangemaakt.”

Hoe werkt ‘t? Iedereen die donateurs voor een culturele of maatschappelijke instelling wil aanbrengen kan promotor worden. Elke promotor krijgt een eigen webpagina waarop donaties kunnen worden ontvangen ten behoeve van de desbetreffende instelling. Promotors ontvangen een tegenprestatie van de instelling al naar gelang de hoogte van het bedrag dat zij binnenhalen.

Het Amsterdamse bedrijf wil snel uitgroeien tot een toonaangevend internationaal crowdfunding platform. Culturele en maatschappelijke instellingen die van het platform gebruik willen maken kunnen zich aanmelden via de website www.crowdfundingfacilities.com.