Vrije Universiteit Amsterdam

HPV-detectie en genotypering in lesies van de lagere tractus genitalis


* Startdatum: 23-05-2011


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Molecular markers and HPV detection in the diagnosis of lower genital tract lesions


* Spreker: E.C. Pirog


* Promotor: prof.dr. C.J.L.M. Meijer


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Edyta Piro onderzocht de prevalentie van HPV in lesies van de lagere tractus genitalis en evalueerde de rol van moleculaire markers als aanvullende testen voor een meer accurate diagnose van HPV-gerelateerde lesies. De studie van HPV DNA-detectie in endocervicale adenocarcinomen toonde aan dat mucineuze adenocarcinomen een zeer hoge prevalentie hebben van HPV DNA (>90%), terwijl zeldzame histologische adenocarcinoma varianten, zoals 'minimal deviation adenocarcinoma', het heldercellig carcinoom en sereuze en mesonephrische adenocarcinomen niet geassocieerd waren met een HPV-infectie.

In tumoren van de penis en in de wratachtige en baseloïde subtypen mat Pirog de hoogste HPV-detectiegraad (respectievelijk 100% en 80%) en veel lager was die in verhoornende en verruceuze carcinomen (respectievelijk 34,9 en 33,3%). In haar studie van HPV in carcinomen van de vulva vond zij mucosale HPV's in alle wratachtige en baseloïde carcinomen en een deel van de verruceuze carcinomen en in geen enkel verhoornend carcinoom. Beta-PV's werden in geen enkel carcinoom van de vulva aangetoond. HPV-genotypering in precancereuze voorstadia van vulva (VIN1) en vagina (VAIN1) toonde aan dat 70% van de VIN1-lesies geassocieerd waren met laag oncogene risico HPV's. Ditzelfde geldt voor condylomen van de vulva, 84% van de VAIN1-lesies waren positief voor hoog oncogene risico HPV's. Dit geldt ook voor cervicale CIN1-lesies.

Pirogs studie van moleculaire markers geven aan dat Ki-67 een gevoelige en specifieke marker is voor zowel hoog- als laaggradige dysplasieën en condylomen; p16 was een gevoelige en specifieke marker voor hooggradige squameuze intraepitheliale lesies; Ki-67 expressie in de endocervix met een kleuring index van minder dan 20% wees in de richting van een goedaardig proces, terwijl een index hoger dan 50% een indicatie was voor neoplasieën. Tenslotte stelde zij vast dat een dubbele immunokleuring studie voor cytokeratine en collageen IV of laminine bijzonder nuttig was voor een accurate visualisatie van micro-invasie in carcinomen van cervix en vulva.

Het proefschrift is te downloaden via VU-DARE

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam