Culturele voorlopers vanuit alle hoeken van de wereld komen bijeen

Persbericht van Prins Claus Fonds

Op 24 en 25 mei komen in Amsterdam de netwerkpartners van het Prins Claus Fonds bijeen. Deze internationale partnerorganisaties ontvangen voor langere tijd steun van het Prins Claus Fonds omdat ze van groot belang voor de lokale culturele ontwikkeling zijn in onder meer China, Bangladesh, Peru, de Arabische wereld.

De netwerkpartners refereren vaak aan zichzelf als culturele activisten, het zijn dan ook de aanjagers van verandering en culturele vooruitgang in hun (vak)gebied. Zo heeft Shahidul Alam in Bangladesh ondanks bedreigingen en zelfs arrestaties een fotografieschool in Bangladesh opgezet die al jaren met succes fotografen opleidt en daarnaast het meest diverse fotografiefestival van de grond gekregen. Ook als mens en fotograaf heeft Alam gestreden tegen ongelijkheid in zijn land. Hij ziet als zijn grootste verdienste, niet de door hem gewonnen prijzen, maar de mensen die hij heeft getraind en de levens die hij heeft veranderd.
Ook de andere netwerkpartners zetten zich in voor bijvoorbeeld de verspreiding van e-publishing naar grote delen van de wereld of het behoud van visueel cultureel erfgoed in de Arabische Wereld of ze zijn actief als deel van een netwerk van innovatieve architecten in Latijns Amerika en het Caribische Gebied.

Christa Meindersma (directeur Prins Claus Fonds): "Een uitwisseling op dit niveau is van belang. Bij ontmoetingen tussen deze culturele voorlopers met alle verschillende achtergronden en de uiteenlopende internationale context ontstaat vaak een enorme energie en wederzijdse inspiratie. Daarnaast is het heel mooi om te zien hoe krachten worden gebundeld en uitzonderlijke samenwerkingen ontstaan tussen deze organisaties uit de 'Majority World', zoals Shahidul Alam van Drik het noemt."

Op 24 en 25 mei zijn onder meer de volgende personen aanwezig die actief zijn in verschillende regio's of zich met onderwerpen bezighouden die actueel zijn vanwege recente ontwikkelingen.

Defne Ayas is curator en directeur van Arthub Asia in China. Ze is goed op de hoogte van de (culturele) ontwikkelingen in China en zal haar licht kunnen laten schijnen over onder meer de recente arrestaties in China van kunstenaars zoals Ai Wei Wei. Arthub is met 3 projecten vertegenwoordigd op de Venetië Biënnale dit jaar. In 2010 werkte Arthub Asia samen met het Van Abbe Museum.

Shahidul Alam van Drik Picture Library in Bangladesh heeft veel betekend voor de ontwikkeling van fotografie en het gebruik van nieuwe media in Bangladesh. In oktober dit jaar komt zijn eerste boek 'My Journey as a witness' uit. Drik heeft net de twaalfde jubileum gevierd van Pathshala, The South Asian Media Academy in Bangladesh. Pathshala is de educatieve tak van Drik en een initiatief van Drik en World Press Photo. Bangladesh wordt tijdens de Venetië Biennale van dit jaar overigens, met steun van het Prins Claus Fonds, voor het eerst vertegenwoordigd.

Zeina Arida is directeur van de Arab Image Foundation in Beiroet die zich richt op het verzamelen documenteren en behouden van beeldmateriaal en visueel erfgoed uit de Arabische Wereld, een actueel onderwerp omdat vele organisaties in de Arabische Wereld zich nu bezighouden met verschillende manieren van documenteren van de Arabische Lente. Onderdeel van de AIF collectie is een groot aantal foto's gemaakt door Egyptische fotograaf Van Leo die in 2000 een Prins Claus Prijs kreeg. Een boek over zijn werk wordt dit najaar verwacht en in de Prins Claus Fonds Galerie zal een tentoonstelling met zijn werk te zien zijn van 7 juli tot 14 oktober 2011.

Laurence Hugues en Octavio Kulesz van de Alliance of Independent Publishers die op 12 tot 14 mei een vergadering organiseerden in Tunis over e-publishing in Arabische landen waar ze de studie van 'e-publishing in the Southern Hemisphere' presenteerden.

Links:
http://www.princeclausfund.org



Razende Robot Reporter