FNV KIEM

Informatieavond belastingzaken voor beeldend kunstenaars

donderdag 19 mei 2011

Op 24 mei a.s. organiseert de belastingdienst Amsterdam een voorlichtingsavond voor beeldend kunstenaars die wonen in Amsterdam en die vallen onder de belastinginspectie Amsterdam.

Tijdens deze bijeenkomst wordt gesproken over ondernemerschap, administratie, urencriterium/zelfstandigenaftrek en het btw-tarief.

Meer behoefte aan fiscale informatie
Uit een enquête en uit bedrijfsbezoeken die de belastingdienst Amsterdam heeft afgelegd bij beeldend kunstenaars in de regio is namelijk gebleken dat bij een overgrote meerderheid van de beeldend kunstenaars behoefte bestaat aan meer fiscale informatie.

Aanmelden
Als je deze voorlichtingsavond wilt bijwonen, meld je dan voor 23 mei a.s. aan via amsterdam.communicatie@belastingdienst.nl. Vermeld hierbij als onderwerp voorlichting 24 mei 2011. Indien je nog specifieke vragen hebt, kun je deze in je aanmelding vermelden.

De bijeenkomst vindt plaats in het gebouw van de Belastingdienst/Amsterdam aan de Kingsfordweg 1 te Amsterdam. De avond start om 19.00 uur en is rond 21.00 uur afgelopen. Er is voldoende gelegenheid om vragen te stellen en om van elkaar te leren

Bedrijfsbezoek
Mocht je te maken krijgen met een bedrijfsbezoek (alleen als je valt onder de belastingdienst Amsterdam) dan hier alvast enige voorbereidende aandachtspunten:

Zorg dat je bedrijfsadministratie van 2011 op orde is
-Urenregistratie

-KM-registratie

-Onkostenregistratie

-Hoe je je prijzen bepaalt

-Hoe je klanten werft/waar ze vandaan komen
-Zorg dat je correct factureert: met datum, opeenvolgend genummerd, btw-nummer en btw bedrag

-Heb je verwachte omzet in beeld?

-Weet wat je winstverwachting is?

-Zorg voor een bijgewerkte boekhouding

Voor de administratie van 2010 raden we je aan om te verwijzen naar je belastingconsulent of boekhouder. En als je verlies gedraaid hebt, dan hoef je dit niet te melden.

Bedrijfsvoorraad
De belastingdienst vraagt ook naar de bedrijfsvoorraad. Dit blijft een lastig punt vooral omdat het lastig is een waarde te geven aan werk dat (nog) niet verkocht is. Binnenkort heeft FNV KIEM een overleg met de belastingdienst en dan willen we navragen hoe hier het beste mee omgegaan kan worden.