D66

dinsdag 17 mei 2011

Knapen laat zijn koek door Verhagen opeten

Staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken staart zich blind op de rol van bedrijven bij ontwikkelingssamenwerking. Dit vindt D66-Kamerlid Wassila Hachchi. "Verhagen eet een groot stuk van Knapen's koek op. Meer geld voor bedrijven en minder voor organisaties die armoede bestrijden is geen logische strategie voor ontwikkelingsamenwerking," aldus Hachchi.

Geen balans

De Kamer debatteert vandaag over de reactie van het kabinet op het WRR rapport `Minder pretentie, Meer ambitie' dat handvatten bevat om ontwikkelingssamenwerking te verbeteren. Volgens D66 gebruikt het kabinet de kritiek op het maatschappelijk middenveld om hard te korten op ngo's, terwijl de middelen voor het Nederlandse bedrijfsleven van 260 miljoen naar 500 miljoen euro per jaar worden verhoogd. Hachchi: "Het kabinet zegt dat ngo's belangrijk zijn, maar in hoeverre is dat gemeend? Armoedebestrijding gaat om samenwerking van drie spelers: overheid, maatschappelijk middenveld en bedrijfsleven. De balans is nu zoek bij dit kabinet."

Kennis

Knapen en Hachchi zijn het met elkaar eens dat het beter moet met de kennis over ontwikkelingssamenwerking. D66 stelt daarom voor te investeren in samenwerking en uitwisseling tussen kennisclusters uit Nederland en hun tegenhangers in ontwikkelingslanden, zoals universiteiten, onderzoekscentra, bedrijven en scholen, en een Kennis en Opleiding Cluster in de Europese Unie te promoten dat zich richt op goed bestuur.