Waterschap Brabantse Delta


Werk Kleine Beek Zundert in volle gang

Het werk in en langs de Kleine Beek is in volle gang. Waterschap Brabantse Delta verwacht over één maand het werk af te kunnen ronden. In Zundert wordt tussen de Achtmaalse- en Rucphenseweg en tussen stuw Akkermolen en de Bredaseweg de noordoever van de beek vergraven. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor water en natuur. Daarnaast worden op vijf plaatsen stapstenen ingericht volgens het nat kralensnoer principe. Vier stuwen worden door het waterschap vispasseerbaar gemaakt. De inrichting Kleine Beek vis is een project in het kader van het Interreg project Interactief Waterbeheer in de grensregio Vlaanderen Nederland met financiële steun van de Europese Unie.

Het waterpeil in de Kleine Beek wordt geregeld door stuwen. In droge periodes wordt water vastgehouden voor onder ander de boomteelt en in regenachtige periodes kan het water gereguleerd worden afgevoerd. Stuwen zijn echter een hindernis voor vissen die stroomopwaarts willen zwemmen om te paaien of om voedsel te zoeken. De stuwen Achtmaalseweg, Biggelaar, Akkermolen en Stuivezand worden daarom vispasseerbaar gemaakt. De vispassage komt naast de stuw te liggen. Het is een stalen bak die door tussenschotten in kamers wordt verdeeld. De kamers staan met elkaar in verbinding door een opening waardoor vissen stroomopwaarts kunnen zwemmen. De openingen liggen allemaal onder water om voor een constante en niet te harde waterstroming te zorgen. De kamers dienen als rustplaatsen voor de vissen. Zowel kleine als grotere vissen kunnen de vispassage gebruiken. Daarnaast wordt bij Stuivezand de beek vergraven tot een meander wat de visoptrekbaarheid vanuit de Aa of Weerijs moet vergroten.

Kralensnoer

De noordoever van de beek wordt natuurvriendelijk ingericht. Daarnaast legt het waterschap langs de noordoever vijf stapstenen aan bij: Achtmaalseweg, Biggelaar, Akkermolen, Bredaseweg en Stuivezand. De stapstenen zijn van het type nat kralensnoer, bestaande uit brede flauw aflopende oevers, begroeit met bloemrijke graslanden en rietkragen. In de stapstenen komen poelen waar amfibieën en reptielen kunnen schuilen of zich voort kunnen planten. Het is de bedoeling dat dieren straks als het ware van het ene naar het andere gebied kunnen 'stappen'.
-

Paginafuncties


* print deze pagina

* stuur door


* Actueel

+ Nieuws

+ Bekendmakingen

+ Aanbestedingen

* Mijn rekening

* Werk in de buurt

* Producten & diensten

* Wat doen we?

* Bestuur & organisatie

* Werken bij ons

* Calamiteiten

---

logo Waterschap Brabantse Delta
Zoekterm ____________________ (Submit) zoek

contact-colofon-english-sitemap-zoeken-zakelijke site