Erasmus Universiteit Rotterdam

Migratie, integratie en beleid: complex gesprek tussen wetenschap en samenleving

EUR penvoerder internationaal onderzoek

De Erasmus Universiteit Rotterdam coördineert een internationaal onderzoeksproject naar de blik op migratie en integratie in wetenschap en samenleving. Een controversieel onderwerp, omdat de autoriteit van wetenschappers meer dan ooit ter discussie staat. Burgers zijn zich steeds meer bewust van de onzekerheid van wetenschappelijke kennis. Bovendien lijken de productie en acceptatie van wetenschappelijke inzichten steeds meer afhankelijk van de politieke context.

Prof. dr. Han Entzinger, hoogleraar Integratie- en Migratiestudies, drs. Stijn Verbeek (Sociologie) en dr. Peter Scholten (Bestuurskunde) starten binnenkort met het internationaal vergelijkend onderzoeksproject Science-Society Dialogues on Migration and Integration in Europe. De Erasmus Universiteit Rotterdam coördineert het onderzoek, waaraan ook onderzoeksgroepen uit Oostenrijk, Italië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk deelnemen.

Dialoog
Het onderzoek verbindt twee terreinen: het onderzoek naar migratie en integratie en de wetenschapssociologie. Centraal staat de vraag of de dialoog tussen wetenschap en samenleving over migratie en integratie de afgelopen twintig jaar van karakter is veranderd. Ook wordt onderzocht hoe de Nederlandse situatie zich verhoudt tot die in andere Europese landen.
Juist het controversiële karakter van het thema integratie maakt bestudering van deze dialoog belangrijk. Daar komt bij de sterke behoefte aan duiding en sturing op dit terrein. Vernieuwend is dat het onderzoek zich richt op de Europese dialoog, dat wil zeggen de ontwikkelingen in de gehele Europese Unie.

Het project duurt twee jaar en wordt gefinancierd door de Duitse Volkswagen Stiftung voor een totaalbedrag van EUR 356.000. De Volkswagen Stiftung is één van de grootste onderzoeksfondsen in Duitsland. De toekenning van de subsidie is extra bijzonder, omdat het fonds zelden onderzoeksgeld toekent aan internationale projecten met een niet-Duitse hoofdaanvrager.