UMC Utrecht


Effecten opname IC jarenlang merkbaar

Een verblijf op de intensive care duurt slechts dagen, maar de effecten zijn tien jaar later nog merkbaar. Dat stelt chirurg in opleiding Tim Timmers van het UMC Utrecht in zijn proefschrift. Hij vindt dat artsen en patiënten betere informatie moeten hebben over de langetermijngevolgen van een operatie.

Timmers vroeg zich af hoe het patiënten vergaat die na een operatie op de intensive care terecht komen. Hij volgde tien jaar lang de gezondheid van meer dan 1800 patiënten die tussen 1995 en 2000 gemiddeld twee dagen opgenomen waren op de IC van het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. De patiënten hadden een operatie ondergaan vanwege een ongeluk (trauma), vaatproblemen (vasculair), kanker (oncologie) of maagdarmaandoeningen (gastro-enterologie).

Timmers analyseerde de overleving en de kwaliteit van leven van voormalige chirurgische IC-patiënten. Na tien jaar leeft nog de helft van de 1800 IC-patiënten. Hun levensverwachting is op dat moment nog steeds slechter dan van de algemene bevolking. Het ligt voor de hand dat IC-patiënten een slechtere gezondheid hebben dan gemiddeld. Dat verschil zou in de loop van de tijd moeten verdwijnen. Na tien jaar is het echter nog steeds meetbaar.

Ook bij de kwaliteit van leven zag Timmers langdurige effecten van IC-opname. Gemiddeld acht jaar na hun IC-opname was de kwaliteit van leven bij bijna 600 patiënten een stuk lager dan gemiddeld. De voormalige IC-patiënten kampten met diverse gezondheidsproblemen, onder meer een slechtere cognitie. Terwijl ook hier de verwachting was dat IC-patiënten na enkele jaren weer op het gemiddelde niveau zouden zitten.

Met het onderzoek wil Timmers artsen, familieleden en patiënten betere informatie geven over de langetermijngevolgen van een operatie en intensive care opname. "Patiënten worden assertiever en vragen: hoe komt mijn vader eigenlijk uit die operatie? Kan hij daarna bijvoorbeeld nog op zichzelf wonen? We kunnen die vraag lang niet altijd goed beantwoorden. De behandeling van acute, ernstig zieke patiënten zou gebaseerd moeten zijn op kennis over de levensverwachting en de kwaliteit van leven na een operatie. Die kennis is beperkt, we baseren ons op zeer verouderde getallen. Dit onderzoek vormt een begin van een update."

Volgens Timmers zouden ziekenhuizen een database moeten maken met het gezondheidsverloop van duizenden IC-patiënten gedurende jaren na de operatie. Daarmee kunnen artsen een voorspelling doen hoe het nieuwe patiënten zal vergaan. Patiënten en familieleden kunnen dan goed geïnformeerd een beslissing nemen of ze de operatie en IC-opname willen of niet.

Tim Timmers is chirurg in opleiding aan het UMC Utrecht. Traumachirurg en intensivist prof. dr. Loek Leenen begeleidde zijn onderzoek. Timmers promoveert op 26 mei.
vrijdag 20 mei 2011