SGP


Een gemiste kans

Zelden heeft een verkiezing voor de leden van de Eerste Kamer der Staten-Generaal zoveel aandacht getrokken als die van 23 mei 2011. Al wekenlang wordt er druk gespeculeerd of het kabinet-Rutte al of niet een meerderheid zal behalen in de Eerste Kamer. De SGP-zetel speelt daarin een cruciale rol.

Reststemmen
Bij verkiezingen is er altijd sprake van reststemmen. Door middel van een lijstverbinding kun je de mogelijkheid van een restzetel voor een van beide partijen versterken. Zoals bekend worden de leden van de Eerste Kamer (EK) gekozen door die van de Provinciale Staten. Eenieder begrijpt dat het dan mogelijk is voor de EK-verkiezingen berekeningen te maken, welke lijstverbindingen het meeste resultaat zullen opleveren. Daar kwam verzet tegen omdat er vaak geen lijstverbindingen op grond van verwantschap waren, maar louter op grond van het optimaliseren van de kans op een restzetel. Deze handelwijze vond men oneigenlijk en niet-transparant. Begin 2010 werd daarom een wetsvoorstel aangenomen waarin lijstverbindingen voor de EK niet meer waren toegestaan, met alle gevolgen van dien. Centraal staat nu immers de vraag of het kabinet-Rutte een meerderheid haalt. Een partij met één zetel maakt dan het verschil. Met ingewikkelde rekenmodellen worden allerlei combinaties gemaakt, op grond waarvan de stemming zo gunstig mogelijk kan uitvallen. Dit onttrekt zich aan de waarneming van het publiek, zelfs van de Statenleden. Dat roept het beeld op van de bekende achterkamertjes, al met al een mistig beeld. Hoezo transparantie? Wat dit betreft is de wetswijziging een gemiste kans.

SGP en ChristenUnie
Voor de EK-verkiezingen was er tot de wetswijziging altijd sprake van een horizontale lijstverbinding tussen CDA, ChristenUnie en SGP. Gelet op de verhouding van de ChristenUnie tot het kabinet was een driehoeksoverleg nu niet zinvol. Met de ChristenUnie hebben we vervolgens intensief overleg gevoerd over de reststemmen. De standpunten van beide partijen waren en zijn als volgt:
1. De ChristenUnie is van mening dat de SGP voor een derde ChristenUnie-zetel moet zorgen, omdat het aantal reststemmen van de ChristenUnie (2,57 zetel) groter is dan die van de SGP (1,46 zetel).

2. De SGP vindt dat nu lijstverbindingen niet meer zijn toegestaan een nieuwe situatie is ontstaan, waarbij gekeken moet worden naar (a) hoe die resten zijn opgebouwd en (b) de politieke context waarin we thans verkeren.

3. Het streven van de SGP is steeds gericht geweest op een tweede EK-zetel. Het belangrijkste punt is dat in de achterliggende periode is gebleken dat de SGP een bijzondere positie in het huidige politieke krachtenveld inneemt, die ook een bijzondere verantwoordelijkheid met zich meebrengt. De SGP hecht eraan die positie op zijn minst te behouden, omdat daarmee in de huidige politieke context de christelijke politiek het best wordt gediend. Zie daarvoor o.a. de wijze waarop het kabinet rekening hield met de SGP voor wat betreft de winkelopenstelling op zondag. Heel recent werd bekend dat de VVD haar handtekening heeft weggehaald onder een wetsvoorstel dat zij eerder samen met D66 had ingediend om godslastering niet meer strafbaar te stellen.
4. De SGP heeft vanaf het aantreden van dit kabinet een constructieve, maar ook onafhankelijke grondhouding ten opzichte van het kabinet ingenomen, omdat het onzes inziens een faire kans verdient en de minst slechte optie is in het huidige politieke krachtenveld.
5. Daarnaast zijn er nog de volgende argumenten:


* Het verschil in reststemmen tussen ChristenUnie en SGP is minimaal;
* De ChristenUnie heeft die extra reststemmen mede te danken aan de verticale lijstverbinding in Noord-Holland en extra zetels die zijn behaald dankzij de horizontale lijstverbindingen met de SGP in Gelderland en Flevoland;

* In Overijssel is de ChristenUnie met steun van de SGP in het college van Gedeputeerde Staten gekomen.

Teleurstellend besluit
Het bestuur van de ChristenUnie heeft ons uiteindelijk laten weten dat het de argumentatie van de SGP niet overtuigend vindt en dat het daarom niet bereid is om de SGP aan een restzetel in de Eerste Kamer te helpen. Verder gaf het bestuur aan het proces van overleg etc. als open, zorgvuldig en goed te hebben ervaren, wat door onze delegatie zeker onderscheven wordt. De SGP heeft de ChristenUnie meegedeeld dit besluit zeer teleurstellend te vinden. Een gemiste kans, juist met het oog op het belang van christelijke politiek in de huidige politieke context.

Op hoop van zegen
Als we op ons laten inwerken in welk politiek-maatschappelijk krachtenveld we verkeren, mag het ons gebed wel zijn of de Heere het getuigenis naar Zijn Woord en Wet met (zover we dat aan de vooravond van de verkiezingen naar menselijk inzicht weten) één zetel in de Eerste Kamer en twee zetels in de Tweede Kamer krachtig wil zegenen. Tot heil van een samenleving die zich gaandeweg onttrekt aan Zijn heilzame geboden.

We wensen daartoe allen die onze partij vertegenwoordigen in het publieke domein getrouwheid en afhankelijkheid toe in hun verantwoordelijke opdracht.

M.F. van Leeuwen