Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

24 mei 2011, 16.00 uur

2 F-16-jachtvliegtuigen van Vliegbasis Volkel zijn vorige week boven Soesterberg met luide knallen door de geluidsbarrière gegaan. Zij waren opgestegen om een vliegtuig te onderscheppen, waarmee het radiocontact plotseling was verbroken. Een overzicht van Defensie-operatied tussen 16 en 22 mei.

Boven Leeuwarden wisten de jachtvliegers, na handgebaren, het contact met de piloten van het verkeerstoestel te herstellen. De F-16's begeleidden het vliegtuig, dat onderweg was naar Stockholm, vervolgens tot Duits verantwoordingsgebied.

Ondersteuning bij vogelgriep De ondersteuning van Defensie aan het Ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie bij de uitbraak van vogelgriep in Kootwijkerbroek is beëindigd. Gedurende 7 dagen leverde Defensie bijstand door kantoorruimte, voertuigen en een douchewagen ter beschikking te stellen.

Inzet reddingshelikopters Een AB-412-reddingshelikopter van het Defensie Helikopter Commando is de afgelopen periode driemaal ingezet om patiënten van de Waddeneilanden naar het vaste land te vliegen.

Bommen geruimd
Afgelopen week is de Explosieven Opruimingsdienst een aantal maal ingezet, onder meer om een oefenbom van 250 pond te ruimen. Het projectiel kwam uit de zuiger van een baggerschuit en was afgeleverd bij een schrootbedrijf. Ook werd een brandbom van 100 pond vernietigd langs de A12 bij Arnhem. Dat gebeurde na het nemen van voorzorgsmaatregelen vanwege mogelijke rookontwikkeling. Het vernietigen leverde geen hinder op voor het verkeer.

Operaties in het buitenland:

VPD-ers houden de omgeving in de gaten. De liggende marinier heeft een Barret-antimateriaalgeweer, de zittende bepaalt de afstand van het doelwit. Archieffoto ministerie van Defensie

Dubai-Singapore
Een groep mariniers beveiligt momenteel een Nederlands kraanschip en 2 sleepboten op weg van de haven van Dubai naar Singapore. De schepen passeren op hun route een gebied met hoge piraterijdreiging. Gezien de grote waarde van het schip dat met lage snelheid vaart is het Vessel Protection Detachement ingezet.

Afghanistan
Luitenant-kolonel Erik Rab heeft afgelopen zaterdag het commando over de Nederlandse Air Task Force op Kandahar Air Field (KAF) overgedragen aan luitenant-kolonel Marten Hendriksma. De nieuwe ATF 17 verhuist deze zomer van KAF naar het vliegveld van Mazar-e-Sharif om de politietrainingsmissie in Kunduz te ondersteunen.

UNMIS levert een belangrijke bijdrage aan de stabiliteit in Soedan. Archieffoto: ministerie van Defensie

Soedan
Militairen van het Noord-Soedanese leger hebben afgelopen weekend het vruchtbare en olierijke gebied Abyei ingenomen. Abyei ligt op de grens van Noord- en Zuid-Soedan. In januari kozen de inwoners van het zuiden met een referendum voor afsplitsing van het noorden. Het referendum om Abyei bij Noord of Zuid in te delen heeft nooit plaatsgevonden. Momenteel vormt dit een belangrijk twistpunt.

Sinds april 2006 is Defensie actief in de United Nations Mission In Sudan (UNMIS). De belangrijkste taak van UNMIS is toezien op de naleving van het vredesakkoord van 9 januari 2005 dat werd ingesteld na tientallen jaren van burgeroorlog tussen het Noorden en Zuiden. De stabilisatiemacht bestaat uit 10.000 militairen, onder wie 750 militaire waarnemers. Nederland heeft ook 2 militaire waarnemers uitgezonden naar Abyei.

De waarnemers werken in kleine teams met vertegenwoordigers van de voormalige strijdende partijen. Ze voeren gesprekken met alle betrokken partijen, doen hun waarnemingen en rapporteren aan de Verenigde Naties. Ze verrichten hun taken onbewapend. De gewelddadigheden van de afgelopen periode zijn niet gericht tegen VN-personeel. Beide Nederlandse majoors verkeren in veiligheid.

Missiegebied uitgelicht: Standing NATO Maritime Group 2

De Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2), één van de permanente NAVO-vlootverbanden, is momenteel 11 maanden onderweg en staat onder leiding van de Nederlandse commandeur Michiel Hijmans. Daarnaast levert ons land 14 militairen voor de staf. De SNMG2 opereerde de afgelopen periode vanaf 3 Nederlandse marineschepen die als vlaggenschip hebben gediend.

Piraten
SNMG2 begon, vanwege de antipiraterij-missie Ocean Shield bij de Hoorn van Afrika, aan boord van Hr. Ms. De Zeven Provinciën. Vervolgens ging de groep naar de Middellandse Zee om tijdens het NAVO-samenwerkingsprogramma Mediteranean Dialogue de samenwerking met de Marokkaanse marine aan te halen. Daarna stond Engeland op de agenda voor de oefening Joint Warrior 102. Hierbij is de SNMG2 staf gevalideerd voor NATO Response Force 16.

In het najaar van 2010 nam het vlootverband in de Middellandse Zee deel aan Operation Active Endeavour, een NAVO-missie gericht op het bestrijden van de verhoogde terreurdreiging in Europa. Na een grote internationale oefening bij Turkije stoomde de SNMG2 weer richting Afrika voor een tweede termijn bij Ocean Shield. Op 11 december werden de verantwoordelijkheden over deze operatie van Denemarken overgenomen. In de tweede helft van juni wordt het commando van SNMG2 overgedragen aan Turkije en keren de stafleden terugkeren naar Nederland.

Robuuste inzet

De Tromp bij haar vertrek op 7 februari in Den Helder. Archieffoto ministerie van Defensie

Tot de commando-overdracht wachten er nog diverse taken. Naast het voorbereiden van de overdracht blijft de staf tot het eind verantwoordelijk voor aansturing van Ocean Shield. Na een piek in piraterijactiviteit in december en januari is het NAVO-vlootverband in maart, eerst met Hr. Ms. De Ruyter en nu met Hr. Ms. Tromp, begonnen met operatie Ketting, gericht op het ontnemen van de bewegingsvrijheid van de piraten. Door intensieve patrouilles onder de Somalische kust en een robuuste inzet tegen piraten wordt voorkomen dat moederschepen naar zee vertrekken om de koopvaardij aan te vallen. Inmiddels zijn meer dan 15 moederschepen geneutraliseerd door ze te bevrijden en terug te geven aan de oorspronkelijke eigenaars, of door ze te vernietigen als de eigenaar niet meer te achterhalen was. Tijdens deze operatie waren er verschillende vuurgevechten.

Operatie Ketting leidde tot een daling van het aantal succesvolle kapingen in de laatste 2 maanden. Begin juni zet de moesson weer in. Deze regentijd zal de piraten bij hun activiteiten enorm beperken door harde wind en hoge zeegang. Tot de komst van de moesson zal SNMG2 met de andere antipiraterij task forces, EUNAVFOR en de Combined Maritime Forces, de zeerovers zoveel mogelijk in de kampen houden.