D66

dinsdag 24 mei 2011

Reactie Alexander Pechtold op verkiezingen Eerste Kamer

D66-leider Alexander Pechtold noemt het "zeer teleurstellend" dat zijn partij bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer `slechts' vijf zetels heeft gehaald. Doordat een van de Statenleden van zijn partij in Noord-Holland een ongeldige stem uitbracht, viel de zesde zetel weg die D66 bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten van 2 maart binnengehaald had. Pechtold feliciteert niettemin de vijf Eerste Kamerleden van D66 met hun plek in de senaat. "Van 2 naar 5 zetels is nog altijd een mooie winst", zo benadrukt hij.

Menselijk

"Een menselijke fout", aldus Pechtold over de ongeldige stem. "Maar het is wel ongelooflijk jammer dat we nu met Mischa Wladimiroff een belangrijk lid in de fractie van de Eerste Kamer missen, een specialist op het gebied van buitenlandse juridische zaken. Niet onbelangrijk bij dit kabinet, gezien de agenda van minister Leers."

Transparant

Pechtold belde gistermiddag meteen met het betreffende Statenlid, Wim Cool, om hem een hart onder de riem te steken. "Hij was er zelf kapot van, zeer begrijpelijk. De open en eerlijke manier waarop hij vervolgens over zijn fout gecommuniceerd heeft, zowel in de Staten als naar buiten, verdient echter alle respect. Dat pas bij de transparante wijze waarop D66 politiek wil bedrijven."

Twitter

Niet lang nadat de stemfout gisteren bekend werd, stroomden via verschillende kanalen al de nodige grappen de wereld in. "Dat relativeert wel", zo zegt Pechtold daarover. "Bij de teleurstelling over het missen van een zetel, mag de humor nooit uit het oog verloren worden." De vele grappen over het rode potlood waren voor Pechtold aanleiding via zijn Twitteraccount een fles rode wijn uit te loven voor de leukste grap. De tweet `Statenlid laat onuitgumbare indruk achter' ging er uiteindelijk met die prijs vandoor.

Enkele leuke tweets aan @apechtold:

Suzanne Aussems

`Kaartje bij de bloemen voor Wladimiroff van Cool: potloden zijn rood, balpennen zijn blauw, volgende keer stem ik geldig op jou'

Martijn Meindersma

`De stemming zat er niet goed in bij D66!'

Rene Fontijn

`Statenlid laat onuitgumbare indruk achter.'

Chris Zuiderduin

`Doet D66 nu ook mee met de complotlood-theorien?'

Gertjan Schouten

`Is dit nu "een blauwtje lopen"?'