Gemeente Hoogeveen

Voorjaarsnota: college werkt toe naar sluitende begroting

24 mei 2011 -De Voorjaarsnota van Hoogeveen laat zicht op een sluitende meerjarenbegroting zien.

Het college verwacht in 2012 nog wel een incidenteel tekort van 1,8 miljoen euro. Dit komt onder andere door het later realiseren van een aantal bezuinigingen, een hogere bijdrage aan Alescon en meer uitgaven voor onderhoud wegen. De jaren 2013 en 2014 laten een beperkt overschot zien en voor 2015 verwachten we een beperkt tekort. Wethouder Anno Wietze Hiemstra: "Voor bepaalde onderwerpen is afgesproken om eerst nog nader onderzoek (een second opion) te doen. Daarnaast is er nog steeds veel onduidelijkheid en onzekerheid over de plannen van de rijksoverheid en de gevolgen daarvan voor Hoogeveen. We hopen hierover snel meer duidelijkheid te krijgen zodat we in het najaar een sluitende (meerjaren)begroting kunnen presenteren."

Onderzoek

De komende tijd wordt een second opinion gedaan naar mogelijkheden om uitgaven voor de Wmo bij te sturen. Ook wordt onderzocht of de manier van beoordelen van de kwaliteit van de wegen voldoet. Daarnaast wordt gekeken hoe het nieuw te bouwen zwembad in het Bentinckspark kan worden geëxploiteerd zonder dat het de gemeente uiteindelijk geld kost. Uiteraard wordt ook gekeken hoe we uitgaven kunnen beperken en inkomsten kunnen verhogen.
Duidelijk is dat het lastig zal blijven om zonder verhoging van de tarieven een sluitende meerjarenbegroting te krijgen. Uitgangspunt is dat de inwoners niet meer moeten gaan betalen.

Investeringen

Vorig jaar is het investeringsplafond verlaagd van 17 naar 15 miljoen euro per jaar, maar wel met de ambitie om te blijven zorgen voor een aantrekkelijke gemeente met een goed voorzieningenniveau. "De keuze om investeringen wel of niet door te laten gaan is een zeer moeilijke opgave gebleken. Daar zijn we nog niet uit. Onze ambities overstijgen het investeringsplafond" aldus Hiemstra. Geplande investeringen zijn doorgeschoven tot na 2015 (dit is onder andere de aanleg van het park in het Bentinckspark). We vonden het ook noodzakelijk om nog enkele investeringen toe te voegen. Zoals extra investeringen in onze wegen en meer geld voor onderhuisvesting en de centrale sport- en gymvoorzieningen in het Bentinckspark. Hiemstra: "We komen daarmee nu op een investeringsniveau van 17 miljoen euro per jaar. De komende maanden onderzoeken we de mogelijkheden hoe we door verdere temporisering of door investeringen te combineren binnen het plafond van 15 miljoen euro kunnen komen."

Verhoging algemene reserve

De financiele onzekerheden en niet geraamde uitgaven waar dekking voor gevonden moet worden zijn voor het college aanleiding geweest om de raad voor te stellen om een grotere reserve achter de hand te houden. Voorgesteld wordt de algemene reserve te verhogen met dertien miljoen euro van de in 2012 vrijkomende Rendogelden.

Nota in raad

De gemeenteraad bespreekt op donderdag 9 juni de Voorjaarsnota in het informerende gedeelte van de raadsavond. Tijdens de raadsavond op donderdag 23 juni staat de Voorjaarsnota op de agenda's van de onderdelen meningvormen en besluiten

Torentje totaal

Het college presenteert de publieksversie van de Voorjaarsnota in Torentje totaal. Torentje totaal maakt op dinsdag 31 mei (volgende week) onderdeel uit van de Krant van Hoogeveen.

Klik hier voor de Voorjaarsnota.