Vereniging Natuurmonumenten


Natuurmonumenten: minimale minderheid voor gedoogcoalitie

24 mei 2011

Natuurmonumenten zet vraagtekens bij de uitkomst van de verkiezingen voor de Eerste Kamer. Die uitslag maakt de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV (37 zetels) afhankelijk van de steun van met name de SGP, die één zetel heeft in de senaat.

Met die minimale minderheid is het de vraag of er nog draagvlak is voor zulke draconische maatregelen als het kabinet van plan is. Natuurmonumenten roept daarom het kabinet op de plannen om ruim zestig procent te korten op de uitgaven voor natuur, stevig aan te passen.

Die bezuinigingsoperatie heeft bijvoorbeeld gevolgen voor plannen voor het Naardermeer, het eerste natuurgebied dat Natuurmonumenten ruim honderd jaar geleden verwierf. Het is de bedoeling dat er enkele doorgangen komen onder de spoorlijn die het meer in tweeën splitst, als verbinding met het Gooimeer en de Ankeveense Plassen.

Vissen en kleine zoogdieren zouden van die doorgangen gebruik kunnen maken. Onder andere Natuurmonumenten en de provincie Noord-Holland hadden geld opzijgezet. Verantwoordelijk staatssecretaris Henk Bleker heeft echter een toegezegde bijdrage van drie miljoen euro geschrapt.